Evropa Foto albumi

Teren za golf u Edinburgu

Golf je nastao na pašnjacima Škotske i raširio se po celom svetu. Danas, u Škotskoj postoji 580 terena za golf.

Jedan od najpopularnijih sportova na planeti – golf, nastao je na pašnjacima Škotske. Po predanju, izmislili su ga pastiri dok su čuvali ovce.

Prvi put golf se u dokumentima pominje 1457, kada je kralj Džejms II zabranio ovu igru jer je otežavala vežbanje streljaštva. Zabrana je trajala do Glazgovskog sporazuma 1502. kojim je završen rat između Škotske i Engleske. Golf se polako razvijao, a od XIX veka se širi po celom svetu.

Golf od Olimpijskih igara 1904. godine nije na listi olimpijskih sportova, ali će od 2016. i Olimpijade u Rio de Žaneiru biti vraćen. Danas su najbogatiji sportisti upravo igrači golfa, a uvek je u prvih deset najomiljenijih sportova na svetu.

Popularnost golfa ne jenjava ni u Škotskoj gde se smatra jednim od nacionalnih simbola. Krajem 2010. godine bilo je 580 terena za golf u Škotskoj. Naporedo sa novim koja neprestano niču, održavaju se i mnoga stara tradicionalna igrališta od kojih se neka pružaju duž obale od Dornoha na severu do Danbara na jugu.

Fotografija Bojana Radaka


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija