Foto albumi Gradovi u Srbiji

Grad Užice

Užice se nalazi na reci Đetinji, podno srednjovekovne tvrđave iznad grada, u Zlatiborskom okrugu. Grad se ovde nalazi još od vremena rimskog carstva kada je bilo u sastavu provincije Dalmacije.

U srednjem veku Užice je u posedu srpskih vladara iz dinastije Nemanjića, a zatim i Nikole Altomanovića pa zatim kneza Lazara. Prvo ime grada Užica pominje se 1329. godine.

Sredinom 15. veka Užice osvajaju Osmanlije i ono ostaje pod njihovom neprekidnom vlašću sve do Prvog srpskog ustanka i oslobođenja tvrđave 1807. godine.

Krajem 19. veka Užice počinje da se razvija i kao industrijski grad. U njemu je 1900. godine sagrađena prva hidroelektrana po Teslinim principima.

Tokom 67 dana u prvoj godini Drugog svetskog rata na ovim prostorima ovde je bilo sedište Užičke Republike. Nakon rata Užice je, sa još sedam gradova nove Jugoslavije (Drvar, Veles, Korenica, Vrbas, Mitrovica, Velenje, Titograd) dobilo dodatak imenu – Titovo Užice.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija