Grad Priština

Grad Priština

Priština je glavni grad Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, a smeštena je na obodu Kosovske kotlini na raskrsnici puteva. Kroz grad protiče reka Veluša koja se tu uliva u Prištevku, a ova potom u Sitnicu. Iz Prištine je nakon NATO bombardovanja iseljeno oko 40.000 Srba.

Južno od Prištine nalazi se zadužbina kralja Milutina – manastir Gračanica,  koji je poslužio i kao arhitektonski uzor za crkvu Svetog Marka na Tašmajdanu u Beogradu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Priština je u srednjem veku bila i prestonica srpskih vladara, a zatim sve do početka 20. veka i Prvog Balkanskog rata nalazi se u sastavu Osmanskog carstva. Oslobođena je 1912. godine, a sa prvom jedinicom koja je ušla u Prištinu bio je i dobrovoljac Milan Rakić čiju je pesmu Na Gazi-Mestanu tom prilikom pročito zapovednik jedinice bez znanja o tome da i sam pesnik stoji u stroju pred njim.

Priština nakon Drugog svetskog rata beleži znatan razvoj i izgradnju grada zahvaljući političkim nastojanjima za daljom integracijom Albanaca u društvo naroda SFRJ, međutim, prvi širi etnički problemi počinju već početkom 1980-ih godina. Sve kulminira terorističkim akcijama na celoj teritoriji Pokrajine, i NATO bombardovanjem 1999. godine. Danas je Priština, zajedno sa celom pokrajinom, pod upravom EULEKS-a.