Foto albumi Gradovi u Srbiji

Grad Požarevac

Požarevac se nalazi u Braničevskom okrugu i ima oko 75.000 stanovnika. Na njegovoj teritoriji nalazi se još jedno gradsko naselje – Kostolac, i još 24 seoska naselja.

Na teritoriji grada nalazi se i značajno arheološko nalazište iz rimskog doba – Viminacijum. Reč je o antičkom naselju koje se prostire na velikoj površini, i čiji je kamen već u 15. veku korišćen za izgradnju Smederevske tvrđave sa druge strane Velike Morave.

Požarevac je poznat po nekoliko sasvim različitih zanimljivosti: po Kazneno-popravnom domu Zabela, po Ljubičevskim Konjičkim Igrama, po konditorskoj industriji, ali i kao rodni grad Slobodana Miloševića. U ovom gradu su rođene i poznate umetnice, slikarka Milena Pavlović Barili i glumica Žanka Stokić.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija