Foto albumi Gradovi u Srbiji

Grad Pančevo

Pančevo, sa svojih oko 125.000 stanovnika, najveći je grad Južnobanatskog okruga i najbliži grad Beogradu sa kojim se graniči kod reke Tamiš.

Pančevo sredinom 18. veka ima srpsku većinu, a Prvi srpski ustanak Pančevci pozdravljaju izgradnjom “crkve sa dva tornja” (Uspenski hram, na fotografiji Dalibora Vinkića prezetoj sa sajta Pančeva) u centru grada koji simbolizuju ,,dva brata, rođena sa jedne i druge strane Save i Dunava, sa jednim oltarom, jednom narodnom dušom, a doseljenim strancima je u svoj slavi i veličini pokazivao jaku narodnu svest rodoljubivog i bogatog Srpstva u Pančevu“ (Borislav Jankulov).

Po Ujedinjenju 1918. godine, Pančevo sa Beogradom povezuje železnički most koji je delimično srušen u Aprilskom ratu 1941. godine, da bi bio odbnovljen i proširen nakon Drugog svetskog rata – Pančevački most.

Iz pravca Beograda u Pančevo se ulazi preko malog Tamiškog mosta nad rekom i sportsko-rekreativnim površinama pored reke, gde će ljubitelji domaće kinematografije prepoznati scene iz jedne od verzija filma i serije “Balkan ekspres” koje su ovde snimane.

Nažalost, Pančevo je takođe poznato i po velikim industrijskim pogonima koji poslednjih decenija ugrožavaju zdravlje stanovnika grada i celog područja.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija