Foto albumi Gradovi u Srbiji

Grad Novi Sad

Novi Sad je sa oko 250.000 stanovnika u samom gradu, tj. sa oko 340.000 na teritoriji grada, drugi po veličini grad u Srbiji. Istovremeno, Novi Sad je administrativni centar Autonomne Pokrajine Vojvodine i Južnobačkog okruga.

Iako je ova oblast u podnožju Fruške gore nastanjena od praistorije, savremeni Novi Sad osnovan je 1694. godine u Habsburškoj monarhiji, a tokom naredna dva veka predstavljao je centar srpske kulture zbog čega je nazivan “Srpska Atina”.

Grad se nalazi na Dunavu koji ovde razdvaja Bačku od Srema, a jedan od simbola grada predstavlja Petrovaradinska tvrđava na kojoj se, između ostalog, odigrava i veliki međunarodni muzički festival Egzit koji u Novi Sad privuče više desetina hiljada domaćih i stranih turista.

Novi Sad je danas značajan privredni, finansijski i turistički centar.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija