Foto albumi Gradovi u Srbiji

Grad Niš

Niš, sedište Nišavskog okruga, prema popisu iz 2011. godine ima preko 180.000 stanovnika, i još oko 80.000 u ostatku opštine, što ga čini trećim najvećim gradom u Srbiji.

U antičkom Naisu rođeni su rimski carevi Konstantin Veliki i Konstancije III, a nakon milenijum i po nemirne prošlosti ovih prostora, Niš konačno ulazi u sastav Srbije 1878. godine.

U Nišu je u više navrata Narodna skupština donosila važne odluke, kao što je ona od 1885. godine da se uđe u rat sa Bugarskom, ili primirje sa Bugarskom na kraju Drugog balkanskog rata.

U nišu je predsednik srpske vlade Nikola Pašić primio depešu o austrougarskoj objavi rata Srbiji 1914. godine, a zatim je postao i ratna prestonica Kraljevine Srbije tokom Prvog svetskog rata. Kasnije iste godine u Nišu Narodna skupština donosi “Nišku deklaraciju” o ujedinjenju Srba, Hrvata i Slovenaca.

Niš leži na reci Nišavi, gde je centar grada postavljen nasuprot Niškoj tvrđavi na suprotnoj obali Nišave.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija