Grad Leskovac

Grad Leskovac

Leskovac, administrativni centar Jablaničkog okruga, se nalazi na reci Veternici podno Hisara. Grad ima oko 78.000 stanovnika a cela opština oko 160.000.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naselje postoji još od antičkog doba. U srednjem veku nosio je ime Glubočica, pa Dubočica, a današnje ime dobio je po šumama lešnika – leske.

Sredinom 15. veka leskovačku kotlinu kontrolisao je vojvoda Nikola Skobaljić koji je imao uspeha u borbama sa nadirućom vojskom Osmanskog carstva, sve do poraza od Mehmeda II u kom je zarobljen i zatim nabijen na kolac.

Leskovac ponovo ulazi u sastav Srbije nakon oslobodilačkog rata 1876-77. godine. Sredinom 19. veka Leskovac se razvija kao jedan od prvih industrijskih centara u Srbiji kada je već imao čak 13 fabrika tekstila, a neki Leskovčani će Vam pomenuti i da je do Drugog svetskog rata panoramu grada krasilo 70 fabričkih dimnjaka po kojima je bio poznat i kao „Srpski Mančester“.

Razvoj grada stopiran je teškim „savezničkim“ bombardovanjem 1944. godine i posleratnim ignorisanjem političkih struktura SFRJ.