Foto albumi Gradovi u Srbiji

Grad Beograd

Beograd, glavni grad Republike Srbije i nekoliko prethodnih država na ovim prostorima tokom poslednja dva veka, sa oko milion i po stanovnika, nalazi se između 15. i 20. mesta najvećih gradova u Evropi.

Beograd čini 17 opština: Čukarica, Voždovac, Vračar, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Obrenovac, Mladenovac, Sopot i Surčin kao najmlađa opština u gradu.

Beograd je najprepoznatljiviji po svom položaju na ušću Save u Dunav, po planinama Avala i Kosmaj, po svojoj tvrđavi i brojnim urbanim celinama, institucijama i značajnim arhitektonskim i kulturnim spomenicima.

Beograd spada i među velegradove sveta (Global City), koji se prema nekoliko kriterijuma dele u Alfa, Beta i Gama gradove, sa potkategorijama koje se označavaju sa “+” i “-. Prema toj podeli Beograd ima rang “Gama +”. 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija