Foto albumi Gradovi u Srbiji

Gradovi u Republici Srbiji

Gradovi u Srbiji određeni su Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, kao teritorija koja predstavlja ekonomski, administrativni, geografski i kulturni centar šireg područja i ima više od 100.000 stanovnika.

Teritorija za koju se obrazuje grad, predstavlja prirodnu geografsku celinu, ekonomski povezan prostor koji poseduje izgrađenu komunikaciju među naseljenim mestima sa sedištem grada kao gravitacionim centrom.

Prema pomenutom Zakonu, u Republici Srbiji ima 24 grada i to:

  • Beograd (1) – glavni grad Republike Srbije
  • Autonomna pokrajina Vojvodina (6) – Zrenjanin, Novi Sad, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica i Subotica
  • Centralna Srbija (16) – Valjevo, Vranje, Zaječar, Jagodina, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Leskovac, Loznica, Niš, Novi Pazar, Požarevac, Smederevo, Užice, Čačak i Šabac
  • Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija (1) – Priština.

Napomena: sve fotografije gradova u ovom albumu preuzete su sa zvaničnih sajtova gradova, odnosno, njihovih turističkih organizacija. 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija