Početna Magazin Godine Gornja Trepča: Izum 80-godišnjeg pronalazača za pomoć osobama sa invaliditetom

Gornja Trepča: Izum 80-godišnjeg pronalazača za pomoć osobama sa invaliditetom

Gornja Trepča: Izum 80-godišnjeg pronalazača za pomoć osobama sa invaliditetom

U Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije, nedavno je patentiran ortopedsko-anatomski sistem za osobe sa invaliditetom, inovacija koju je osmislio penzioner Branko Nedović koji živi u Gornjoj Trepči, kod Čačka. Želja ovog pronalazača je da se ovaj sistem što pre nađe u proizvodnji.

Ilustracija iz teksta: „Nove ideje za novo doba

Kada su se, posle drugog porođaja, kod Branke Nedović pojavili simptomi teške i, za sada neizlečive, bolesti – multipla skleroze, ova hrabra žena nije klonula duhom.

„Ja sam se razbolela od multipla skleroze, ali idemo dalje…“, kaže Branka Nedović.

Brankin otac Branko, koji sada ima 80 godina, bavio se, uz svog oca, pronalazaštvom. To je doprinelo da nedavno dobije i rešenje o priznatom patentu za ortopedsko-anatomski sistem za kretanje i vežbanje polupokretnih lica i osoba sa invaliditetom. Ovaj uređaj se montira da običnu drvenu stolicu, sa naslonom.

„Većeg prijatelja i pomagača meni nema od ove stolice, jer mogu precizno da se približim stolu i da odem u drugu prostoriju“, kaže Branka Nedović.

Vremešni inovator, Branko Nedović, ima samo jednu želju, da se za njegov pronalazak zainteresuju proizvođači, kako bi ga koristile i druge osobe kojima je namenjen.

Najviša želja bila bi mi da se javi proizvođač koji bi ovo pravio da i drugima bude od koristi…„, kaže za RTS Branko Nedović, pronalazač. Pronalazač iz Gornje Trepče zahvalan je Mašinsko-saobraćajnoj školi iz Čačka na pomoći koju su mu ukazali pri radu na pronalasku.

U postupku je i patentiranje mehaničkog fizioterapeuta, koji je namenjen poboljšanju cirkulacije krvi u ljudskom organizmu. Zavod za intelektualnu svojinu Srbije doneće rešenje o ovom patentu početkom iduće godine.

Video prilog iz emisije „Srbija danas“ možete pogledati na sajtu RTS-a, na linku ovde.