Početna Magazin Godine Gerontološki centri kupili luksuzna kola na spornim tenderima

Gerontološki centri kupili luksuzna kola na spornim tenderima

Gerontološki centri kupili luksuzna kola na spornim tenderima

Gerontološki centri iz Niša i Dimitrovgrada „podnovili su“ vozni park luksuznim automobilima, preko tendera koji su bili napisani tako da je mogao da se javi samo jedan ponuđač. Zbog toga, ali i činjenice da kupljena kola „prevazilaze i potrebe korisnika i finansijske mogućnosti države“, stručnjaci smatraju da su tenderi „bahato namešteni“, pišu Stefan Marković, Aleksandar Stankov i Dalibor Milojković za Južne vesti.

Kožna sedišta, trozonska klima, tepmpomat, šestostepeni menjač, kožna sedišta, felne od 18 inča, parking senzori i senzori za kišu, samo su neke od stavki koje se traže u konkursnoj dokumentaciji niške ustanove za smeštaj i brigu o starima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Karakteristike navedene u konkursnoj dokumentaciji prepisane iz zvaničnog Škodinog katalogaPrema toj specifikaciji, u obzir dolazi samo najskuplja “škoda”, tačnije “škoda superb” tip “style”. Za ovaj auto, Gerontološki centar u Nišu je platio 4 miliona dinara.

Direktor Dragan Miletić kaže kako su im baš takva kola potrebna za “odlaske službenika Centra u inostranstvo”.

Kada su u pitanju kriterijumi uzimalo se u obzir da službeni auto bude bezbedan za duža službena putovanja, za potreba odlaska u inostranstvo svih zaposlenih u socijalnoj zaštiti – kazao je Miletić.

Za razliku od Miletića, direktor dimotrovgradskog Centra Dragan Veličkov, koji je takođe kupio “škodu superb”, ali sa nešto slabijim motorom i felnama od 17 inča, tipa “ambition”, kazao je kako su im luksuzna kola od 3 miliona dinara potrebna “za odlaske do Beograda u Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike”.

Znate kako, mi nemamo nijedno vozilo kojim bismo mogli da idemo do Ministarstva. Neko manje vozilo, u smislu neke manje kubikaže ili ne znam čega. Prosto ne bismo mogli da koristimo takvo vozilo do Ministarstva – kazao je Veličkov.

Iako, prema rečima Veličkova, u Centar kojim rukovodi nije ulagano tridesetak godina, pa nema ni neophodnog lifta, ali “i mnogih drugih preko potrebnih stvari”, on smatra da su namenske pare koje su stigle od Ministarstva za kupovinu kola „njihov poklon Gerontološkom centru“, iako se radi o parama građana.

Pritom, Veličkov je sugerisao novinaru Južnih vesti da “nema potrebe da se diže prašina oko ovoga”.

Inače, obe javne nabavke raspisane su u decembru 2016. godine.

Dobrašinović: “Ovako se strukturiše javna nabavka u kojoj je unapred poznat pobednik”

Pored toga što je specifikacija iz konkursne dokumentacije oba Centra gotovo u potponusti prepisana iz kataloga firme koja je i pobedila na tenderu, u njoj se navodi i da ponuđač mora da ima i “najmanje 5 zaposlenih u radnom odnosu na poslovima vezanim za upravljanje, administriranje i logistiku dobrima iz predmeta nabavke”.

Sve to, prema mišljenju predsednika Koalicije za nadzor javnih finansija Dragana Dobrašinovića, jasno ukazuje da su tenderi namešteni i da je sve u vezi s njima “sporno”.

Ovde bi i deca mogla da prepoznaju rukopis bahatih nameštavača tendera. Tražene tehničke karakteristike su prepisane kataloške specifikacije tačno određenog ponuđača. Pored toga, u dodatnim uslovima, traže se kadrovski kapaciteti koji ne stoje ni u kakvoj logičkoj vezi sa predmetom nabavke, ali očigledno stoje u tesnoj vezi sa kadrovskom strukturom firme koja treba sa pobedi na tenderu – rekao je Dobrašinović.

Između ostalog, tražilo se i da ponuđač ima 5 administrativnih radnikaNabavka je, ističe Dobrašinović, raspisana za unapred poznatog pobednika, potencijalnoj konkurenciji jasno stavljeno do znanja da na tenderu nema čemu da se nada, organizatorima ujdurme finansijsko-politički profit, korisnicima usluga gerantoloskih centara ništa, a građanima čist trošak.

Inače, prema podacima sa Portala javnih nabavki, u oba slučaja bio je samo 1 ponuđač i to firma “Ćirinac d.o.o” iz Beograda, čiji su vlasnici Dragan Živanović i Dragana Dragojević.

Ministarstvo: Mi smo uplatili pare, ali nismo sugerisali koja kola ustanove da kupe

Iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike navode kako su pare za sanitetska, ali i putnička vozila, raspodelili ustanovama za socijalni rad na osnovu analize koju su radili 2014. godine.

Ministarstvo je opredelilo sredstva na osnovu veličine ustanove za smeštaj ili centra za socijalni rad, kao i na osnovu postojećih vozila koja poseduje ustanova, broja korisnika, povećanog obima posla, usled postojanja potreba  rada sa migrantima. Inače, Dom za stare u Dimitrovgradu nije imao ispravna kola, a poslednje je nabavljeno pre 34 godine – kažu u Ministarstvu.
Inače, u Ministarstvu ističu kako oni “opredeljuju sredstva, a ustanove same sprovode postupke javnih nabavki” i obećali su da će ispitati da li su sve institucije nabavke sprovele po zakonu, a ako nisu “odgovorne će sankcionisati”.

Dokumenta o spornim kupovinama pogledajte na sajtu Južnih vesti.