Početna Magazin Godine GAK Narodni front: Presuda pooštrava preglede pacijenata iz unutrašnjosti

GAK Narodni front: Presuda pooštrava preglede pacijenata iz unutrašnjosti

Apelacioni sud u Nišu doneo je presudu da zbog lekarske greške GAK „Narodni front” u Beogradu mora da plati oko 22.000 evra oštećenoj pacijentkinji A. S. (40) po osnovi nematerijalne štete.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Direktor GAK „Narodni front”, profesor dr Dušan Stanojević, izrazio je sumnju u nalaz veštaka na osnovu čijeg tumačenja je doneta odluka uz tvrdnju da teoretski nije moguće povrditi levi bubreg operacijom desnog jajnika, o čemu je vođen spor:
– Ubuduće će svaki pacijent iz unutrašnjosti morati da ima saglasnost Regionalnog medicinskog centra i moraće da bude potpuno ispitan ukoliko je prethodno operisan, da bismo mogli da vidimo kakve su sve moguće greške ili komplikacije mogle da nastanu. To će značajno da poskupi lečenje, ali bez tih analiza nećemo primiti pacijenta na kliniku. Svi, naravno, imaju neku vezu u regionalnoj filijali RFZO, pa nabavljaju uput, ili svoje lečenje u Beogradu plate sami.
U GAK „Narodni front” godišnje se uradi oko 4.500 operacija, od čega 1.000 čine pacijenti iz unutrašnjosti. Doktor medicinskog prava Hajrija Mujović-Zornić, potpredsednica Udruženja pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo, kaže da je jedini pravni izlaz da sada GAK „Narodni front” pokrene tužbu protiv ostalih klinika koje su učestvovale u lečenju.