Početna Magazin Godine Društvo Francuska: Slučaj negovateljice muslimanke dobio epilog na Evropskom sudu za ljudska prava

Francuska: Slučaj negovateljice muslimanke dobio epilog na Evropskom sudu za ljudska prava

Čuveni slučaj negovateljice u jednom privatnom dnevnom centru za negu starih lica u Francuskoj, dobio je svoj „evropski“ epilog.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Naime, žena muslimanske vere koja je radila u tom dnevnom centru, dobila je otkaz jer nije želela da skine tradicionalnu muslimansku maramu.

Vrhovni apelacioni sud Francuske u tom slučaju je 2010. godine presudio u korist ustanove, a nedavno je slučaj dobio epilog na Evropskom sudu za ljudska prava gde je presuda potvrđena.

Ovaj slučaj karakterističan je i po tome što je po prvi put odluka Francuske da zabrani sva religiozna obeležja proširen i na privatni sektor.

Francuska insistira na sekularnosti države još od zakona iz 1905. godine nakon velikih anti-klerikalnih borbi protiv katoličke crkve.

Međutim, tokom poslednjih 30 godina fokus težnji za uklanjanje religioznih simbola prebačen je na tradicionalno odevanje muslimanskih žena jer ova religiozna grupa u Francuskoj ima između pet i šest miliona sledbenika, piše Economist.