Društvo Magazin Godine Svet

Francuska: Slučaj negovateljice muslimanke dobio epilog na Evropskom sudu za ljudska prava

Čuveni slučaj negovateljice u jednom privatnom dnevnom centru za negu starih lica u Francuskoj, dobio je svoj “evropski” epilog.

Naime, žena muslimanske vere koja je radila u tom dnevnom centru, dobila je otkaz jer nije želela da skine tradicionalnu muslimansku maramu.

Vrhovni apelacioni sud Francuske u tom slučaju je 2010. godine presudio u korist ustanove, a nedavno je slučaj dobio epilog na Evropskom sudu za ljudska prava gde je presuda potvrđena.

Ovaj slučaj karakterističan je i po tome što je po prvi put odluka Francuske da zabrani sva religiozna obeležja proširen i na privatni sektor.

Francuska insistira na sekularnosti države još od zakona iz 1905. godine nakon velikih anti-klerikalnih borbi protiv katoličke crkve.

Međutim, tokom poslednjih 30 godina fokus težnji za uklanjanje religioznih simbola prebačen je na tradicionalno odevanje muslimanskih žena jer ova religiozna grupa u Francuskoj ima između pet i šest miliona sledbenika, piše Economist.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija