Magazin Godine Svet Tehnologija i obrazovanje

Kako je Minhen uštedeo 10 miliona evra?

Prelazak na otvoreni besplatni softer LiMux koštao je grad Minhen 23 miliona evra, a korišćenje plaćenih softvera u istom ovom periodu iznosilo bi 34 miliona evra.

Grad Minhen ima oko 1,5 miliona stanovnika, hiljade zaposlenih u gradskim službama, i desetine hiljada računara u javnom sektoru koji su zavisili od Majkrosoftovog operativnog sistema Windows. A onda…

Godine 2003. Minhen je rešio nešto da promeni. U prvoj fazi, do 2006. godine, mali procenat gradskih računara prešao je na operativni sistem otvorenog koda Debian, a u preostale Windows računare dodao je OpenOffice umesto Microsoft Office paketa, Mozilla Firefox i mejl servis Thunderbird umesto Internet Explorer-a i Microsoft Outlook-a.

Pet godina kasnije, 2008, Debijan je zamenjen za još jedan operativni sistem otvorenog koda – Ubuntu, i to verziju Limux. Trenutno koriste LiMux verziju 4, zasnovan na Kubuntu 10.04 LTS koji koristi KDE 3.5 desktop, a očekuje se prelazak na LiMux 5, na osnovu Kubuntu 12.04 LTS koji koristi KDE 4.

Proces kompletne migracije računara gradske administracije na ovaj operativni sistem do sada je uštedelo oko 10 miliona evra. Ova ušteda sastoji se od smanjene potrebe za angažovanjem kompanija koje bi upravljale operativnim sistemima i servisima na gradskim računarima, kao i smanjenih iznosa za razne treninge i podršku.

Prelazak na otvoreni besplatni softer koštao je 23 miliona evra, a korišćenje plaćenih softvera u istom ovom periodu iznosilo bi 34 miliona evra, piše OMG Ubuntu.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija