Početna Magazin Godine Ekonomija Fiskalni savet: Plate i penzije ipak moraju manje za 15%

Fiskalni savet: Plate i penzije ipak moraju manje za 15%

Do 2017. godine potrebno je uštedeti skoro dve milijarde evra, da bi se fiskalni deficit smanjio sa sadašnjih 8,3 odsto BDP na ispod tri odsto BDP, ocenjuje Fiskalni savet Srbije…

U novom talasu licitacija javnih finansija, Fiskalni savet saopštio je da je Srbiji potrebno smanjenje penzija i plata u javnom sektoru od 15 odsto u rebalansu budžeta, jer su te uštede ključne za uspeh fiskalne konsolidacije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tvrde da bismo na taj način uštedeli 800 miliona evra i da bi ova mera svoje pune efekte dala već 2015. godine.

Javni dug na kraju juna 2014. godine dostigao je 21,2 milijarde evra, odnosno 66 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a do kraja godine bi mogao da dostigne 73 odsto BDP. Javni dug Srbije od početka 2009. godine do kraja 2013. porastao je za oko 12 milijardi evra, odnosno za oko 35 odsto BDP, što ukazuje na neodrživost domaćih finansija.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković je ocenio i da bi struja u Srbiji trebalo odmah da poskupi za 15 odsto, kako bi EPS mogao da „prodiše“.

Cilj je smanjenja deficita budžeta, tako da u 2017. godini bude ispod tri odsto BDP. Deficit budžeta Srbije u 2014. godini iznosiće više od 2,6 milijardi evra, odnosno 8,3 odsto BDP, što će, kako je Fiskalni savet ocenio, biti najveći deficit u Evropi, izuzev možda Ukrajine.

Do 2017. godine potrebno je uštedeti skoro dve milijarde evra, da bi se fiskalni deficit smanjio sa sadašnjih 8,3 odsto BDP na ispod tri odsto BDP, ocenjuje Fiskalni savet Srbije, prenosi B92.