Početna Magazin Godine Svet Folksvagenova fabrika automobila u Drezdenu

Folksvagenova fabrika automobila u Drezdenu

Folksvagenova fabrika automobila u Drezdenu

U Drezdenu se nalazi zanimljiva fabrika u kojoj se proizvodi automobil Faeton (Phaeton) poznatog nemačkog proizvođača Folksvagen (Volkswagen). 

Fabrika je karakteristična po tome što je proizvodni proces raspoređen po spratovima zgrade a kroz staklenu fasadu praktično se može videti ceo proces sastavljanja automobila. Delovi u fabriku stižu specijalnim zatvorenim „tramvajem“ koji koristi linije gradskog prevoza, a u samoj zgradi po spratovima se raspoređuju – sami.
Naime, cela fabrika ima u podu oko 600.000 magneta koji služe za navođenje transporta i svih mašina, ali i za napajanje bežičnih alata putem magnetne indukcije.
Pod u fabrici je od plemenitog drveta, od čega je izrađena i pokretna traka u podu koja se jedva razaznaje. Radnici rade u belim uniformama i sa belim rukavicama a svaki kupac ima mogućnost da se prošeta po fabrici, da učestvuje malo u sklapanju automobila, a na izlazu mu se priređuje mala predstava za svaki kupljen automobil, sa dim mašinama, muzikom i dekorativnim osvetljenjem.