Početna Magazin Godine Zdravlje Fizikalna terapija masažom

Fizikalna terapija masažom

Fizikalna terapija masažom

Masažom se ubrzava cirkulacija, čime se povećava razmena materija i ishrana tkiva. Stimuliše se stvaranje krvnih ćelija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Masaža u fizikalnoj terapiji predstavlja primenu mehaničke energije u terapijske svrhe. Za masažu se koriste različita ulja, kreme ili talk, prvenstveno radi otklanjanja trenja. Izbor sredstva za masažu zavisi od tipa kože, vrste masaže, eventualnih povreda, oboljenja ili alergija, od ličnih afiniteta pacijenta, itd. 

Postoji više različitih vrsta masaže koje može sprovoditi fizioterapeut (koji zbog prirode posla najčešće primenjuje klasičnu terapijsku masažu) ili školovani maser koji je osposobljen za različite tehnike primene. Bez obzira na to za koju vrstu masaže se odlučite, uverićete se u njene blagodeti.Masažom se ubrzava cirkulacija, čime se povećava razmena materija i ishrana tkiva. Stimuliše se stvaranje krvnih ćelija. Koža postaje čvršća, uklanjaju se nečistoće i deskvamirane ćelije. Reguliše se tonus mišića, nervni sistem se relaksira. Dejstvo masaže možda najbolje opisuje činjenica da 10 minuta masaže ima isti efekat na organizam kao dva sata sna.

– Obratite pažnju ukoliko bolujete od povišenog krvnog pritiska, infektivnih bolesti, zapaljenskih stanja ili tumora. O tome obavezno razgovarajte sa vašim lekarom ili terapeutom pre odlaska na masažu, jer je kod ovih slučajeva masaža najčešće kontraindikovana da se ne bi pogoršalo stanje – napominje fiziterapeut Vlada iz Beograda, saradnik Penzina.