Društvo Magazin Godine Život i godine

Živeti večno (1): Ako bi ljudski život trajao 1.000 godina

Ako bi starenje bilo zaustavljeno danas, društveni, kulturni i ekonomski problemi bili bi opterećeni brojnim rizicima, a prosečan životni vek bio bi, pretpostavimo, 1.000 godina. 

U duhu “razmišljanja van kutije”, u nastavcima delimo sa vama priču Dick Pelletier-a iz Instituta za etiku i nove tehnologije.

Ukoliko su tačna predviđanja kruga mislilaca kao što su Aubrey de Grey, Robert Freitas i Ray Kurzweil (u nastavku serijala više o njima), da će nauka jednog dana eliminisati bolesti i starenje, onda ima smisla da razmotrimo posledice koje bi društvo koje ne stari donelo na naš svet.

Na primer, ako bi starenje bilo zaustavljeno danas, društveni, kulturni i ekonomski problemi bili bi opterećeni brojnim rizicima. Pretpostavimo da bi, bez starenja, prosečan životni vek bio 1.000 godina.

Kako biste tretirali loše ljude koji sede u zatvorima? 20-godišnja kazna imala bi malo smisla za nekoga ko očekuje da će živeti 1.000 godina. A šta tek reći za doživotne robije, da li bi država mogla da priušti da pruža stan i hranu zatvorenicima tokom celog milenijuma?

Neki kažu da istraživanja u neurologiji mogu ponuditi rešenja, kao što je modifikovanje neuronske aktivnosti kriminalaca u cilju izmene njihovog ponašanja. Da li će raditi? “Pomno pratite” – piše Pelletier.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija