FBiH: Grupa penzionera traži veće penzije od plate

Udruženja penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) oštro protestuju zbog inicijative za izmene Zakona o PIO kojima bi grupa penzionera imala veće penzije od plate.

„Uzimaju ljudi sebi za pravo da traže od zakonodavne vlasti nešto na koji bi način obezbijedili da imaju veće penzije od plate. To nema nigdje zabilježeno u svijetu“, kaže predsednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić..

UO Saveza udruženja penzionera FBiH traži hitan sastanak s čelnim ljudima oba Doma Parlamenta FFBiH. Razlog je inicijativa neformalne grupe za izmene i dopune aktuelnog Zakona o PIO.

„Radi se o pripadnicima Oružanih snaga koji idu u penziju možda i sa 15-20 godina staža. Njima je tim zakonom dato da uzmu pet najboljih godina, od tih pet najboljih godina uzima se osnovica 75 odsto. Traže na tu osnovicu 48 odsto povećanje. To u krajnjem ishodu znači da bi 1za 1,5 odsto imali veću penziju nego što sada imaju platu“, objašnjava predsednik UO Saveza udruženja penzionera ZDK-a Mustafa Trakić.

U ime 425.000 penzionera u FBiH upozoravaju federalne vlasti na moguće dramatične posledice ukoliko sporna inicijativa bude prihvaćena.

U Savezu upozoravaju da bi prihvatanje sporne inicijative dovelo u povlašćeni položaj jednu grupu penzionera. Bila bi to katastrofalna greška koja bi mogla uzrokovati i političku destabilizaciju Federacije, smatraju u Savezu.

„To pravo koje su neke njihove kolege imale do stupanja na snagu Zakona 2018. godine. Tada je taj zakon stavljen ad acta. On je devastirao penzioni sistem. Ako bismo se ponovo vraćali na to, onda bi u pitanje bio doveden penzioni sistem i isplata svih penzija“, upozorava Mehić.

„Ni u kom slučaju ne smije se dogoditi da ova izmjena zakona prođe. Ne smije se više narušavati penzioni sistem, ne smije se dovoditi u pitanje isplata penzija“, poručuje Trakić.

U FBiH 300.000 penzionera prima penziju nižu od 500 maraka.

„Neka se naša vlada zapita kako penzioneri s tako malo penzije opstaju. Mi smo najsavesniji kad treba platiti režijske troškove. Pola penzije dajemo na njih, pola ostaje. Ta polovica je kod nekog malo veća, kod nekog minimalna“, naglašava članica UO Saveza udruženja penzionera ZDK-a Stojna Mladenov.

Izvor: Federalna
Fotografija: Sarajevo, BiH, jashta za Pixabay