Početna Magazin Godine Faze Alchajmerove bolesti (2)

Faze Alchajmerove bolesti (2)

Veoma blago i blago kognitivno oštećenje jesu faze Alchajmerove bolesti koje se teško dijagnostifikuju, ali u toku kojih, pomoću lekova, možemo da utičemo na odlaganje narednih faza

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Faza 2: Veoma blago kognitivno oštećenje

(možda normalne promene vezane za starenje ili najraniji znaci Alchajmerove bolesti)

U ovom momentu, vi ili vaš bližnji možda podsvesno sumnjate da je nešto ozbiljnije na pomolu. Malo se više zaboravlja, ali to može biti u sklopu prirodnog starenja. Malo više nervoze kada se ta zaborav desi, ali zar to nije normalno? Pa, možda bi trebalo o tome da popričate sa lekarem.

Ipak, u ovoj fazi nećemo dobiti određen odgovor (ni definitivno „da“, ni „ne“). Najverovatnije, čućemo nešto u vezi sa normalnim aspektima starenja i da bi možda trebalo više da rešavamo ukrštene reči ili da upišemo neki kurs.

Faza 3: Blago kognitivno oštećenje

Ovo je komplikovana faza. Američko udruženje za Alchajmer kaže da rana faza Alchajmerove bolesti može biti dijagnostikovana „kod nekih, ali ne svih“ osoba pomoću simptoma koje prepoznaje porodica ili drugi bliski ljudi.

Ovi simptomi obuhvataju probleme sa rečima i imenima, smanjenu sposobnost da se zapamte imena novoupoznatih osoba, neobični problemi sa učinkom na poslu ili u društvenim aktivnostima, pamćenje malo sadržaja nedavno pročitanih tekstova, gubitak ili zaturanje stvari koje su osobi vredne ili smanjena sposobnost planiranja i organizovanja.

Možemo razgovarati sa lekarom, pa čak i tražiti kognitivne testove, ali da li je ovo konačno? Ovo je još uvek faza kada je teško dati dijagnozu. Međutim, ako je neko veoma zabrinut, trebalo bi da poseti specijaliste za demenciju jer u ovoj fazi određeni lekovi mogu da pomognu u održavanju bolje funkcije mozga i da prolongiraju pojavu sledećih faza.

Ako predugo zanemarujete zabrinutost i kasno se obratite za pomoć, možda ste izgubili dragoceno vreme. Ipak, ovo nije vreme ni za paniku. Samo se angažujte, sistematski se pregledajte i idite kod neuropsihologa koji ima iskustva u dijagnostifikovanju demencije. Zakažite sva ispitivanja koje predloži i obavite ih. A onda se presaberite. Još uvek ima prostora za sumnju.