Farmakomafija

Farmakomafija

Farmakomafija je pojam kojim se označavaju farmaceutske kuće i deo farmaceutske industrije koji proizvode i plasiraju kvazi-lekove na tržište vođeni željom za većim profitom.

Veliki problem jeste ne to što se o tome uglavnom ćuti, nego što se priča samo o globalnim prevarama i po zdravlje izuzetno štetnim proizvodima. Takve priče moraju da prodru u današnju sveumreženu javnost, ali šta je sa onim malim, svakodnevnim? Onima koje ne izazivaju štetu direktno?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U današnje vreme, kada očekujemo da nas zaštite drugi, država, neka nadležna agencija, čak i od nas bolje obaveštena, gorepomenuta dobroumrežena javnost, na tržištu postoje i „šećerne vodice“ koje možemo kupiti u apoteci (pa nam to nekako uliva poverenje), koji dobro izreklamirane u početku, posle mogu da profitiraju i zahvaljujući usmenim, i u današnjem svetu moćnim, preporukama.

Za te placebo lekove, kazne ne postoje. Oni se samo, posle nekog vremena ili uklone sa tržišta da bi se zamenili drugim ili se izbaci njihova „unapređena“ varijanta. A odakle im moć da „deluju“?

Placebo efekat je prilično dobro opisan i u literaturi i na internetu, ali evo nekoliko primera:

  • Pacijenti su prijavljivali pozitivne rezultate prilikom uzimanja placeba u slučajevima artritisa, problema sa disanjem, vazomotornim funkcijama, čirevima, polenskom kijavicom, povišenim pritiskom i, čak, spontano povlačenje bradavica.
  • Kada je grupi pacijenata dat placebo umesto antihistaminika, 77,4% je prijavilo vrtoglavicu koja je karakteristični pratilac uzimanja antihistaminika.
  • Jednoj grupi pacijenata dat je placebo nakon hirurške intervencije. U 77% slučajeva, pokazao se podjednako moćan u olakšavanju bola kao i morfijum.

Ovo su sve podaci još iz istraživanja u prvoj polovini XX veka. Ljudski mozak je neistraženo čudo. A on vlada telom.

Kada se samoprevara poveže sa željom čoveka da negira mogućnost da je bio prevaren, dobijamo usmenu preporuku. I talas se širi. Posle nekog vremena, splasne.

U toj situaciji nije najveći problem što se neko bogati, niti što je neko dao novac za šećernu vodicu, već  što se u mnogim slučajevima gubi dragoceno vreme za pronalaženje pravog rešenja za zdravstvene tegobe. To ponekad može biti i fatalno.