Početna Magazin Godine Društvo Evropa ide ka gerontokratiji – Konzervativizam i mladi (IV)

Evropa ide ka gerontokratiji – Konzervativizam i mladi (IV)

Kakav god da je zakonodavni okvir, država je skup pojedinaca koji je čine. Ako je polovina stanovništva starije od 50 godina, a trećina od 65, posledice će jednostavno morati biti rešavane, i nijedna ekonomska ili druga mera ne može da ih izbegne.

Uprkos problemima vezanim za učestvovanje mladih u političkom životu, promena će biti. Tako je u Italiji, 47,2% mladih glasalo za Pokret 5 zvezdica Bepe Grila čiji predlozi (naročito restruktuiranje duga i samofinansiranje preko centralne banke) zapravo mogu unaprediti jedan od glavnih indikatora međugeneracijske pravde.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sa druge strane, dve trećine mladih Francuza glasalo je za kandidata levog centra, centra, ili desnog centra. Zanimljivo je da Francuzi od 25 do 29 godina, koji bi u najvećoj meri bili ovlašćeni da glasaju u ime svoje dece u tzv. „demeni“ sistemu glasanja, najviše naginju ekstremnoj desnici (19-23%, nasuprot nacionalnom proseku od 17,9%), ili ekstremnoj levici (11-13%, nasuprot proseku od 11,1%).

U svakom slučaju, dominantnost glasova starije populacije znatno će se uvećati širom Evrope u narednim godinama, sa delimičnim izuzetkom severozapadne atlantske regije.

Ne postoje snažna i brza zakonska rešenja. Kakav god da je zakonodavni okvir, država je na posletku skup pojedinaca koji je čine. Ako je polovina stanovništva starije od 50 godina, a trećina od 65, posledice će jednostavno morati biti rešavane, i nijedna ekonomska ili druga mera ne može da ih izbegne.