Društvo Magazin Godine Svet

Evropa ide ka gerontokratiji – Konzervativizam i mladi (IV)

Kakav god da je zakonodavni okvir, država je skup pojedinaca koji je čine. Ako je polovina stanovništva starije od 50 godina, a trećina od 65, posledice će jednostavno morati biti rešavane, i nijedna ekonomska ili druga mera ne može da ih izbegne.

Uprkos problemima vezanim za učestvovanje mladih u političkom životu, promena će biti. Tako je u Italiji, 47,2% mladih glasalo za Pokret 5 zvezdica Bepe Grila čiji predlozi (naročito restruktuiranje duga i samofinansiranje preko centralne banke) zapravo mogu unaprediti jedan od glavnih indikatora međugeneracijske pravde.

Sa druge strane, dve trećine mladih Francuza glasalo je za kandidata levog centra, centra, ili desnog centra. Zanimljivo je da Francuzi od 25 do 29 godina, koji bi u najvećoj meri bili ovlašćeni da glasaju u ime svoje dece u tzv. “demeni” sistemu glasanja, najviše naginju ekstremnoj desnici (19-23%, nasuprot nacionalnom proseku od 17,9%), ili ekstremnoj levici (11-13%, nasuprot proseku od 11,1%).

U svakom slučaju, dominantnost glasova starije populacije znatno će se uvećati širom Evrope u narednim godinama, sa delimičnim izuzetkom severozapadne atlantske regije.

Ne postoje snažna i brza zakonska rešenja. Kakav god da je zakonodavni okvir, država je na posletku skup pojedinaca koji je čine. Ako je polovina stanovništva starije od 50 godina, a trećina od 65, posledice će jednostavno morati biti rešavane, i nijedna ekonomska ili druga mera ne može da ih izbegne. 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija