Početna Magazin Godine Društvo Evropa ide ka gerontokratiji – Iskustvo Japana i prednosti Evrope (V)

Evropa ide ka gerontokratiji – Iskustvo Japana i prednosti Evrope (V)

Možda će za nekoliko godina u Evropi jedino „rešenje“ za međugeneracijsku pravdu u kontekstu opšteg starenja biti jednostavno svest među starima da, na kraju, društvo u celini, uključujući i njih, može biti onoliko zbrinuto koliko su mu zbrinuti mladi radnici koji ga izdržavaju.

Japan predstavlja veoma interesantan slučaj veoma starog društva, kakvo će uskoro biti u većem delu Evrope, društva koje je ostalo zaglavljeno u istoj politici nultog rasta već 20 godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sada Japan eksperimentiše sa nešto drugačijom strategijom premijera Šinzo Abea (Abenomika) i, bez obzira na rezultat, biće verovatno još radikalnih promena politike kako bi se izbegla demografska „smrtonosna zamka“.

Možda će pritisak starenja u Evropi, tokom vremena i u samim Evropljanima, i uprkos rastu konzervatizma, takođe naterati društva na radikalne promene politike na nacionalnom i na nivou Evropske unije.

Niko ne može da kaže sa sigurnošću koji bi smer u potpunosti rešavao izazove međugeneracijske pravde. Možda će tada doći do izražaja i najveća evropska prednost – raznovrsnost nacija, koja bi omogućila da više država pokušava sa više različitih političkih pristupa, što će povećati i šanse da neke od njih imaju i pozitivne rezultate koje će zatim i druge države moći da primene kod sebe.