Početna Magazin Godine Društvo Britanija: Najveći ekonomski jaz u Zapadnoj Evropi

Britanija: Najveći ekonomski jaz u Zapadnoj Evropi

‘Činjenica da su bogati bogatiji u Velikoj Britaniji nego u mnogim drugim zemljama sakriva činjenicu da su siromašni siromašniji.’

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Najsiromašnija petina domaćinstava u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) daleko je siromašnija od najsiromašnijih petina u drugim zapadnoevropskim zemljama, kaže se u analizi Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

High Pay Centre prenosi „OECD indeks boljeg života“ procene prosečnog neto prihoda kojim raspolažu domaćinstva u najbogatijim svetskim ekonomijama, kao i prosek za 20 odsto najsiromašnijih i najbogatijih domaćinstava u svakoj zemlji posebno.

U UK, prihodi najsiromašnije petine domaćinstava imaju prosečan prihod od 9.530 američkih dolara, što je znatno manje od najsiromašnije petine u drugim zapadnoevropskim zemljama kao što su Nemačka (13.381), Francuska (12.653), Danska (12.183) ili Holandija (11.274). Zapravo, najsiromašnija domaćinstva u UK bliža su najsiromašnijima u Sloveniji i Češkoj.

OECD procenjuje da su prosečni prihodi svih domaćinstava u UK (25.828 američkih dolara) slični onima u Danskoj (25.172) i Holandiji (25.697). Britanski prosek povećavaju prihodi najbogatijih 20 odsto domaćinstava, koji iznose oko 54.000 američkih dolara, što je treći najviši prosek u EU. U Belgiji, Holandiji i skandinavskim zemljama, najbogatijih 20 odsto zarađuje između 44.000 i 49.000 dolara.

Debora Hargrivs, direktorka High Pay centra kaže da ovi brojevi ukazuju da bi Britanci trebalo da se zabrinu zbog nejednakosti i načina na koji se blagostanje deli. „Činjenica da su bogati bogatiji u UK nego u mnogim drugim zemljama sakriva činjenicu da su siromašni siromašniji.“

Analiza High Pay centra takođe pokazuje da, ako bi se ukupni britanski prihod od oko bilion funti podelio na isti način kao što se dele ukupni prihodi u Danskoj ili Holandiji, 99 odsto britanskih domaćinstava imalo bi oko 2.700 funti više godišnje.