Početna Magazin Godine Ekonomija EU: Do 2060. godine duplo manje radnika nego penzionera

EU: Do 2060. godine duplo manje radnika nego penzionera

EU: Do 2060. godine duplo manje radnika nego penzionera

Evropska komisija je danas, 27. jula 2016. godine, pokrenula javnu raspravu o ličnim, privatnim penzijama. Reč je o dugoročnoj namenskoj štednji koju građani uplaćuju dobrovoljno sa namerom da u trećem dobu tako dopunjuju svoja primanja iz državnog penzionog fonda.

Tim povodom upućen je poziv građanima da dostave informacije o sopstvenim iskustvima sa korištenjem ličnih penzionih fondova (štednja, životno osiguranje), kao i o svom interesovanju za korištenje takvih programa radi štednje za penziju.

U okviru savetovanja traže se i mišljenja stručnjaka koji rade u sektoru penzijskog osiguranja i njihovom interesu da ponude jednostavne, ekonomične i transparentne proizvode za privatnu penzijsku štednju kojima će cilj biti pružanje boljeg povraćaja uloženih sredstava, navode iz Evropske komisije.

Do 2060. godine demografske promene u EU-u prepoloviće broj radnika koji finansiraju državne penzijske fondove. Zbog toga će evropski sistemi penzijskog osiguranja biti suočeni sa dvostrukim izazovom:

  1. zadržati sopstvenu finansijsku stabilnost
  2. nastaviti nuditi adekvatan prihod penzionerima.

Zahvaljujući savetovanju, Komisija će lakše proceniti šta se može uraditi na nivou EU kako bi se ponudio širi izbor ličnih, privatnih penzija, i omogućila prekogranična konkurencija.

Budući da je reč o jednom od ključnih činilaca na tržištima kapitala, jačanje ulaganja u privatne penzije jedan je od prioriteta unije tržišta kapitala. Time bi se omogućio veći priliv ušteđenih sredstava na tržišta kapitala i usmeravanje dodatnih finansijskih sredstava u produktivna ulaganja.

Javno savetovanje trajaće do 31. oktobra 2016, zaključuje se u saopštenju Europske komisije, piše Index.hr.

Više o privatnim penzijama čitajte na Penzinu:

zivotno-osiguranje-internet-narucivanje-kalkulator-penzija