Početna Magazin Godine Rekordna prevara zdravstvenog sistema – milijardu dolara!

Rekordna prevara zdravstvenog sistema – milijardu dolara!

Rekordna prevara zdravstvenog sistema – milijardu dolara!

FBI je otkrio nezapamćenu prevaru zdravstvenog sistema u SAD (Medicare) koja prelazi celih milijardu dolara. Lanac od 20 domova za stare „pakovao“ je usluge koje je isporučio korisnicima i naplaćivao refundaciju od države.

Reč je o naselju za život starih uz asistenciju u Majamiju gde je vlasnik, Filip Esforms, punih 14 godina pružao mnogo nepotrebnih dodatnih usluga, pa i prijavljivao usluge koje uopšte nije pružio kako bi dobio novac iz zdravstvenog sistema.

Optužena su još dvojica koji su svojim vezama u zdravstvu usmeravali odgovarajuće pacijente u ovaj dom za stare. U celu prevaru uključeni su i radnici neimenovane bolnice koji su dobijali novac da usmeravaju ljude upravo na ovaj dom.

Novac im je, uobičajeno, uplaćivan u vidu putnih troškova i hotelskog smeštaja, ali i kao usluge „poslovne pratnje“.

Međutim, i sve ovo je samo „vrh ledenog brega“ po rečima istražitelja – i mnogi drugi pružaoci zdravstvenih usluga bili su uključeni u ceo lanac prevare.

Klupko je počelo da se odmotava kada su 2014. godine agenti FBI istraživali prevaru sa lažnim prepisivanjem lekova i kada je pomenuti organizator cele mreže pokušao da se umeša štiteći dvojicu tada optuženih, prenosi RT.