Početna Magazin Godine Energetska efikasnost u Gerontološkom centru u Subotici

Energetska efikasnost u Gerontološkom centru u Subotici

U biblioteci Gerontološkog centra u Subotici potpisan je ugovor o donaciji SAD vredan 4,5 miliona dinara za kupovinu izlozacionih materijala potrebnih za nastavak radova na energetskoj efikasnosti objekta, započetih 2001. godine.

Realizacijom projekata energetske efikasnosti uštedi se i do 27 odsto energije, a ugradnjom izolacionih materijala očekuje se ušteda i do 36 odsto energije. Direktor za robne rezerve istakao je da će i lokalna samouprava Ada dobiti donaciju od tri miliona dinara u vidu izolacionog materijala za sanaciju kuća koje su oštećene.
U proteklih pet godina pokrajina je uložila oko 55 miliona dinara za razne projekte u Gerontološkom centru. Vlada Vojvodine u okviru finasiranja projekata iz oblasti razvoja tehnologija podržaće slične investicije. Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine u ovu svrhu izdvojiće 10 miliona dinara. 
Gerontološki centar iz Subotice je prošle godine pustio u rad sistem solarnih kolektora. Ugradnjom solarnih panela godišnje se uštedi do i 2,5 miliona dinara. Ustanova je prvo prešla na da se greje na gas, pa su zamenjena vrata i prozori, sada su ugrađeni solarni paneli i sa uvođenjem termoizolacije objekat će biti u potpunosti energetski efikasan.