Početna Magazin Godine Elektronske cigarete – Uspon i pad sumnjivog proizvoda

Elektronske cigarete – Uspon i pad sumnjivog proizvoda

U izveštaju od 26. avgusta 2014. god, Svetska zdravstvena organizacija istakla je potrebu za strogim pravilima kako bi se sprečila promocija e-cigareta mladima i nepušačima…

E-cigarete ili elektronske cigarete prvi put su se pojavile 1993. godine, ali je njihova masovna prodaja počela tek pre par godina. Danas, za veoma kratko vreme, izašle su na loš glas, i pitanje je da li će nadživeti svoje „starije sestre“…

Zajednički elementi ovog uređaja su snabdevanje nikotinom u vidu pare koja se udiše, veća kontrola u odnosu na sagorevanje cigarete i odsustvo emisija nikotina koje korisnik nije udahnuo već su dospele u njegovo okruženje. Razlike obuhvataju dizajn e-cigareta i pakovanja i različite ukuse.

E-cigarete bi mogle da se posmatraju kao siguran oblik isporuke nikotina u odnosu na cigarete i kao pomoć u odvikavanju, i mogu da se reklamiraju u nekim zemljama kao rekreativna delatnost. Nasuprot tome, na e-cigarete se može gledati kao na prinudni ulazak u svet pušača sa veoma visokim cenama po zdravlje i po budžet.

Pojavu uređaja na tržištima mnogih zemalja nisu odmah pratili propisi vezani za prodaju i upotrebu. Ne dozvoljavaju sve zemlje prodaju, kao na primer Australija, Kanada, Meksiko i Brazil. Istraživanja o bezbednosti e-cigareta nisu sveobuhvatna. Pored nikotina, uređaji izlažu korisnike rastvaračima i ostacima metala koji se dobijaju zagrevanjem tečnosti kako bi se stvorila isparenja za udisanje.

Poznato je da izloženost sekundarnom pušenju e-cigareta podiže nivo seruma kotinina, a da udisanje pare izlaže korisnike česticama i organskim jedinjenjima iako su oni, čini se, manje opasni i manje koncentracije u odnosu na one koje proizvodi duvanski dim.

E-cigarete će nastaviti da se razvijaju kada je u pitanju dizajn i sastav, te je, pored kratkoročnih studija o bezbednosti uređaja pre reklamiranja, od suštinskog značaja i dugoročan nadzor posledica po funkcije pluća i druge moguće štetnosti.

U izveštaju objavljenom 26. avgusta 2014. god, Svetska zdravstvena organizacija je istakla potrebu za strogim pravilima kako bi se sprečila promocija e-cigareta mladima i nepušačima, i blokiralo korišćenje uređaja u zatvorenom prostoru i na javnim mestima.

U izveštaju se zaključuje, prenosi The Lancet, da nema dovoljno dokaza da su e-cigarete efikasno sredstvo da se prekine sa pušenjem duvana, a u izjavi Američkog udruženja za srce, koje je objavljeno 25. avgusta 2014. doneti su slični zaključci.

Ukoliko pouzdani dokazi ne pokažu da su e-cigarete efikasne u ostavljanju cigareta, malo je opravdanja za njihovu prodaju. Međutim, ne bi trebalo olako odbaciti mogućnost smanjenja štetnosti. Ali i tu je potreban čvrst dokaz koji bi podržao ovu privlačnu, ali do sada nedokazanu, nadu.