Magazin Godine Zdravlje

Alchajmer je tip 3 dijabetes

Nisu svi spremni da veruju da je gluten izvor svog zla. Ali, nema više sumnje da su gojaznost, dijabetes i Alchajmer snažno povezani u naučnoj literaturi…

Ideja da je Alchajmerova bolest oblik dijabetesa prisutna je u medicinskim krugovma već skoro 10 godina. Sakupljeni dokazi danas su dovoljno jaki da mnogi specijalisti danas bez sumnje smatraju Alchajmer dijabetesom trećeg tipa.

Ovo ne treba da iznenađuje. Insulin ne smo da šalje signal somatskim ćelijama u telu o unosu glukoze, već takođe i upravlja unosom glukoze u mozak. A glukoza je ono što pokreće mozak. Ona je primarni energetski molekul mozga.

Već neko vreme znamo da sam mozak proizvodi izvesnu količinu insulina, a mnogi delovi mozga bogati su insulinskim receptorima. Takođe je jasno utvrđeno da je opadanje kognitivnih funkcija povezano sa gojaznošću i sa metaboličkim abnormalijama koje se tiču insulina.

Vezu između opadanja mentalnih sposobnosti i dijabetesa primetio je još u 17. veku Thomas Willis, engleski lekar, a američki fizijatar William Claire Menninger je 1935. godine govorio o postojanju “psihogeničnog dijabetesa”, i opisivao je “karakteristike ličnosti dijabetičara”.

Prvi dokaz abnormalija “moždanog insulina” kao faktora za ubrzani razvoj Alchajmerove bolesti bila je studija iz 2011. godine (Hisayama Study).

Ova studija je pratila 1017 osoba koje su na početku istraživanja bile zdrave. tokom 15 godina života.

Utvrđeno je da je pojava svih oblika demencije, Alchajmera i vaskularne demencije bili značajno viši kod osoba koje su imale dijabetes nego kod onih koje su imale normalnu toleranciju na glukozu.

Američki lekar David Perlmutter, u svojoj knjizi iz 2013. godine okrivio je ishranu:

– Disfunkcija mozga počinje sa Vašim dnevnim obrocima – kaže on i pruža dokaze da je potrebno je jesti više masti i holesterola, i izbaciti gluten iz ishrane u potpunosti, istovremeno upućujući na studije koje povezuju nizak nivo holesterola sa kognitivnim oštećenjima.

Nisu svi spremni da veruju da je gluten izvor svog zla. Ali, nema više sumnje da su gojaznost, dijabetes i Alchajmer snažno povezani u naučnoj literaturi. Kako bismo se izborili sa jednom od ovih bolesti, verovatno ćemo morati da se izborimo sa sve tri, piše Big Think.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
  • Pet skener je pokazao da imam manjak insulina u mozgu temporalno levo pa bih vas zamolila da mi to objasnite posto sam citala na internetu da to dovodi do demencije a inace dosta zaboravljam imam 41 godinu a na pet sam isla jer imam epilepsiju koja je dobro kontrolisana terapijom. Hvala unapred.

    • Poštovana,
      Mi nismo lekari, ne dajemo zdravstvene savete putem interneta, a i Vama najiskrenije savetujemo da o svom zdravlju ne donosite odluke na osnovu onoga što pročitate na internetu. Internet može i treba (kad proverite i utvrdite da je izvor dobar) da bude početna tačka, da Vama da osnovne informacije, ali za sve odluke treba se savetovati sa lekarom.
      Nemojte se obeshrabriti. Ne želimo da zvučimo grubo, ali morate ići timputem, a mi nikako ne smemo da Vas savetujemo.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija