Početna Magazin Godine Alchajmer je tip 3 dijabetes

Alchajmer je tip 3 dijabetes

Nisu svi spremni da veruju da je gluten izvor svog zla. Ali, nema više sumnje da su gojaznost, dijabetes i Alchajmer snažno povezani u naučnoj literaturi…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ideja da je Alchajmerova bolest oblik dijabetesa prisutna je u medicinskim krugovma već skoro 10 godina. Sakupljeni dokazi danas su dovoljno jaki da mnogi specijalisti danas bez sumnje smatraju Alchajmer dijabetesom trećeg tipa.

Ovo ne treba da iznenađuje. Insulin ne smo da šalje signal somatskim ćelijama u telu o unosu glukoze, već takođe i upravlja unosom glukoze u mozak. A glukoza je ono što pokreće mozak. Ona je primarni energetski molekul mozga.

Već neko vreme znamo da sam mozak proizvodi izvesnu količinu insulina, a mnogi delovi mozga bogati su insulinskim receptorima. Takođe je jasno utvrđeno da je opadanje kognitivnih funkcija povezano sa gojaznošću i sa metaboličkim abnormalijama koje se tiču insulina.

Vezu između opadanja mentalnih sposobnosti i dijabetesa primetio je još u 17. veku Thomas Willis, engleski lekar, a američki fizijatar William Claire Menninger je 1935. godine govorio o postojanju „psihogeničnog dijabetesa“, i opisivao je „karakteristike ličnosti dijabetičara“.

Prvi dokaz abnormalija „moždanog insulina“ kao faktora za ubrzani razvoj Alchajmerove bolesti bila je studija iz 2011. godine (Hisayama Study).

Ova studija je pratila 1017 osoba koje su na početku istraživanja bile zdrave. tokom 15 godina života.

Utvrđeno je da je pojava svih oblika demencije, Alchajmera i vaskularne demencije bili značajno viši kod osoba koje su imale dijabetes nego kod onih koje su imale normalnu toleranciju na glukozu.

Američki lekar David Perlmutter, u svojoj knjizi iz 2013. godine okrivio je ishranu:

– Disfunkcija mozga počinje sa Vašim dnevnim obrocima – kaže on i pruža dokaze da je potrebno je jesti više masti i holesterola, i izbaciti gluten iz ishrane u potpunosti, istovremeno upućujući na studije koje povezuju nizak nivo holesterola sa kognitivnim oštećenjima.

Nisu svi spremni da veruju da je gluten izvor svog zla. Ali, nema više sumnje da su gojaznost, dijabetes i Alchajmer snažno povezani u naučnoj literaturi. Kako bismo se izborili sa jednom od ovih bolesti, verovatno ćemo morati da se izborimo sa sve tri, piše Big Think.