Početna Magazin Godine Ekspedicija na Antarktik – Ornitolog Dragan Simić na korak do sna

Ekspedicija na Antarktik – Ornitolog Dragan Simić na korak do sna

Ekspedicija na Antarktik – Ornitolog Dragan Simić na korak do sna

Dragan Simić, naš poznati ornitolog, zaljubljenik u ptice, neumorni i strastveni promoter ornitlogije, bloger, prirodnjak, posmatrač ptica, nalazi se u užem krugu mogućih putnika na naučnoistraživačkom brodu koji će obići Antarktik. Glasovi publike, naši glasovi, mogu Draganu pomoći da ostvari još jedan svoj san – Požurimo!

Ekoturistička agencija Oceanwide Expeditions poklanja kartu za plovidbu duž obale Antarktika za jednog putnika, i Penzin ovim tekstom želi da pomogne da taj jedan bude baš – Dragan Simić. Isplovljava se s Južnog ostrva Novog Zelanda, a plovidba se završava mesec dana kasnije u Ušuaji, u Patagoniji (Argentina).

Naime, na sajtu Oceanwide-a avanturisti koji žele da učestvuju u ovoj naučnoj ekspediciji sakupljaju glasove za one koji će ući u uži izbor. Dragan je za sada na trećem mestu od oko 600 kandidata. Još mnogo glasova mu je potrebno da obezbedi prvo mesto i tome može doprineti svako od nas tako što će kliknuti ovde na link i tamo glasati za njega klikom na dugme „Vote“ i prijavljivanjem sa Fejzbuk ili Tviter nalogom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovim povodom za Penzin pitali smo Dragana da nam ispriča više detalja:

– Prijavio sam se za takmičenje koje je ponudio Oceanwide Expeditions – besplatna karta za mesec dana dugu plovidbu duž obale Antarktika, od Novog Zelanda do Argentine.

Od 550 prijavljenih, sada sam treći, ali mi prvo dvoje dosta beže. Ipak, glasanje traje do kraja februara, pa bih zamolio sve da glasaju i da pozovu prijatelje da me podrže svojim glasom na ovoj stranici.

Plovi se i kroz Rosovo more, koje je predloženo za međunarodni park prirode, ali je zaštita zapela. Iako se samo 11 vrsta gnezdi po ovim obalama, u Rosovom moru se sreću neke od najvećih koncentracija morskih ptica ma gde u svetu!

Najbrojniji pingvini su carski Aptenodytes forsteri i Adelini Pygoscelis adeliae. Čak 26, odnosno 38 procenata ukupne svetske populacije ovih vrsta gnezdi se u ovom moru (oko milion parova ovih drugih). I dve najveće kolonije carskih pingvina na Antarktiku nalaze se baš u Rosovom moru, a ovde gnezda svija i šest vrsta burnica i burnjaka – i to ništa manje nego šest miliona gnezda!

Hoću da, po povratku, o Antarktiku, njegovom živom svetu u svetlu klimatskih promena i zaštiti Rosovog mora na engleskom napišem knjigu kojom bih doprineo zaštiti, a domaća publika svakako će imati prilike da vidi moje fotografije i čita moja iskustva na blogu kao i do sada – kaže Dragan Simić za Penzin.

Ako ste već glasali i pozvali druge da glasaju, pročitajte više na blogu ornitologa Dragana Simića o ovoj životnoj šansi za strastvenog ljubitelja ptica poput njega:

Napomena: Odlučili smo se da pomognemo Draganu koliko možemo, ne samo zato što i mi volimo ptice, već i zato što se on decenijama posvećeno bavi svojom strukom i svojom temom, dok mi ostali često komentarišemo i bavimo se i sportom, i politikom domaćom, i politikom svetskom, i svime što se dogodi. Dragan se tiho, uporno, strastveno bavi samo svojom temom. Eh, da nas je više takvih… Pomozimo mu da istraje u svojoj temi tako što ćemo mu našim glasovima doneti motive za nove priče!