Početna Magazin Godine Ekonomija Ekonomisti: Neminovno smanjenje plata i penzija

Ekonomisti: Neminovno smanjenje plata i penzija

Ekonomisti sa jedne strane pozdravljaju nameru Dušana Vujovića, ministra privrede, da „minimizira potrebu sečenja penzija i plata“, ali, sa druge, smatraju da je to teško sprovesti kada postoji potreba da se negde nađe 1,5 milijarda evra. 

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za Politiku kaže da je za uspešnu fiskalnu konsolidaciju neophodno da se u kratkom roku ostvare značajne uštede na nekoliko krupnih pozicija – javnim preduzećima, platama i penzijama, i da se pokrene borba protiv sive ekonomije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Saradnik Ekonomskog fakulteta Ivan Nikolić misli da je reforma javnih preduzeća i naplata poreskih dažbina od dela sive ekonomije bolji potez od smanjivanja plata i penziji.

Smatra da u ekonomijama poput Srbije, koje nisu dovoljno izvozno orijentisane, smanjivanje plata i penzija dodatno podstiče recesiju smanjivanjem domaće tražnje i poništava početni učinak takvih mera.

Ipak, stručnjaci očekuju da će do smanjenja doći. Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, očekuje da će biti pošteđene samo niže penzije, a da će do smanjivanja ostalih penzija i plata u javnom sektoru doći, umesto u julu, u oktobru mesecu.

Ovo odlaganje će samo povećati budžetski deficit na 8,7 odsto bruto društvenog proizvoda. Još nema naznaka reforme penzionog sistema, a bez reformi, smanjivanje plata i penzija neće ništa značajno promeniti. Ceo tekst možete pročitati na sajtu Politike.