Početna Magazin Godine E-cigarete opasne po zdravlje

E-cigarete opasne po zdravlje

Slučajevi trovanja tečnošću za dopunu elektronskih cigareta brzo rastu, naročito među decom, ali i kod odraslih, izveštava New York Times.

U SAD, National Poison Data System (Nacionalni sistem podataka o otrovima) identifikovao je 1.351 slučaj koji je povezan sa e-tečnošću, što je povećanje od 300% u odnosu na 2012. Ovaj broj se udvostručio tokom ove godine. Među slučajevima prijavljenim 2013. godine, 365 ljudi je hospitalizovano.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Boje i arome ovih tečnosti mogu biti privlačne za decu. Ove tečnosti sadrže kombinaciju nikotina, veštačkih ukusa i rastvarača. Oni su mnogo opasniji od duvana jer se tečnost brže apsorbuje. Koncentracije nikotina obično se kreću od 1,8 do 2,4 odsto. Ova količina može doprineti razboljevanju dece, ali retko izaziva smrt.

Ali supena kašika povišenih koncentracija, od 10 ili čak od 7,2 odsto, koje se lako nalaze na tržištu, mogu biti smrtonosne čak i za odrasle
, tvrdi dr Li Kantrel iz Kalifornijskog sistema za kontrolu otrova (California Poison Control System).

U američkoj državi Kentaki, gde je u 40 odsto slučajeva do trovanja došlo kod odraslih, jedna žena je primljena u bolnicu zbog problema sa srcem nakon što se njena e-cigareta prosula po krevetu i zatim apsorbovala putem kože.

Ove tečnosti za e-cigarete američka Agencija za hranu i lekove (FDA) još uvek nije regulisala propisima, ali se sprema da to učini. Među obaveznim elementima trebalo bi da se nađu i etikete sa upozorenjima na e-tečnostima.