Početna Magazin Godine Javni časovi sindikalizma povodom Dana socijalne pravde

Javni časovi sindikalizma povodom Dana socijalne pravde

Javni časovi sindikalizma povodom Dana socijalne pravde

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 26. Novembra 2007. godine, odredila 20. februar kao međunarodni Dan socijalne pravde, koji je počeo da se obeležava 2009. godine. Cilj obeležavanja Dana socijalne pravde je promovisanje solidarnosti, jednakosti i ravnopravnosti. Tim povodom Zrenjaninski socijalni forum će pokušati da skrene pažnju na sindikate i njihove aktivnosti.

Penzin prenosi saopštenje Zrenjaninskog socijalnog foruma

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vlade su navele i da “društvo za sve” mora biti bazirano na socijalnoj pravdi i poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U Srbiji se ne može reći da ima socijalne pravde, jer kulminira veliko nezadovoljstvo radnika i građana. Ako je čovek osuđen da živi u siromaštvu i bez zaposlenja to je povreda njegovih osnovnih ljudskih prava.

Realno je nemoguće sprovoditi socijalni dijalog sa nekim ko uopšte ne želi da razgovara, ko sprovodi svoju volju, zvaničnim pute, kroz Skupštinu, ko usvaja zakone koji nisu usaglašeni… – Katarina Jakovljević, sindikat Zastava oružje, Javni čas sindikalizma.

Ono što zabrinjava jeste činjenica, da se broj zaposlenih u Srbiji, koji primaju minimalnu zaradu, iz meseca u mesec uvećava. Oni koji rade danas spadaju u grupu „privilegovanih“. Tržište rada je „zatrpano“ radnom snagom novim otpuštanjima i tako je nemoguće postići bilo kakav socijalni dijalog, jer se radi sve teže i za sve manje nadnice.

Ako se uzme u obzir da dosadašnje vlade u Srbiji u svakoj prilici tvrde (a naročito pred izbore), da su socijalno odgovorne, a da je realnost da sav teret pada na leđa najsiromašnijih, može samo da se zapitamo šta bi tek bilo da nisu bile socijalno odgovorne?

Iz godine u godinu mislimo da ne može biti gore ali svedoci smo da je socijalni status većine stanovništva sve je lošiji i lošiji.

Sidikati su nastali na principima solidarnosti, jednakosti i ravnopravnosti i stoga njihova uloga u objedinjavanji sveta rada je najbitnija.

Zrenjaninski socijalni forum je pokušao da skrene pažnju na sindikate i njihove aktivnosti. Da ih podrži u njihovim aktivnostima i zalaganjima. Sindikati su sastavni deo sveta rada i samo je na nama koliko smo spremni da ih menjamo i podržimo u zajedničkoj „borbi“.

Intervijuisaćemo razne govornike iz sveta rada (sindikalizma). Od njihovih kratkih izjava o raznim svakodnevnim temama nastaće serijal pod nazivom „Javni časovi sindikalizma“. Video klipovi će se svake nedelje postavljati na društvene mreže počev od 20. februara 2016. godine (pogledajte linkove na kraju saopštenja).

Intervjui će biti realizovani kroz projekat Solidarno delovanje: Socijalni pokreti i demokratski socijalizam kao alternativa postojećem političkom i ekonomskom sistemu u Srbiji. Projekat je podržala kancelarija Rosa Luxemburg Stiftung za Jugoistočnu Evropu.

Intervju iz serijala: Katarina Jakovljević (sindikat Zastava oružje):

Pozivani su svi koji žele da ušestvuju u ovoj aktivnosti da kontaktiraju Zrenjaninski socijalni forum. „Javni časove sindikalizma“ se mogu videti na sledećim adresama: