Početna Magazin Godine Čovek i smrt DW: Da li je smrt posao lekara?

DW: Da li je smrt posao lekara?

Porodice bolesnika koji želi da umre sme da mu stavi na raspolaganje preveliku dozu tableta za spavanje. Ali, kada bolesnik popije tablete, porodica mora da pozove dežurnu lekarsku službu

U Nemačkoj se vodi živa diskusija na temu: smeju li lekari da pomognu neizlečivim bolesnicima da umru – ako ovi to od njih zatraže? Predlog novog zakona je izazvao nove rasprave, i nove komentare u štampi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pasivna eutanazija je uskraćivanje mera usmerenih na spasavanje života. To smeju da učine samo lekari, na primer, isključivanjem aparata za veštačko disanje – ako je to u skladu sa voljom pacijenta. Oni, međutim, za sada ne smeju da praktikuju aktivnu eutanaziju, odnosno, da pružaju pomoć pri samoubistvu.

Kada je o tome reč, pravna situacija je zamršena. Tako, na primer, član porodice bolesnika koji želi da umre sme toj osobi da stavi na raspolaganje preveliku dozu tableta za spavanje. Ali, kada bolesnik popije tablete, porodica mora da pozove dežurnu lekarsku službu da ne bi bila optužena za uskraćivanje prve pomoći.

Zbog toga mnogi Nemci koji žele da prekrate sebi muke odlaze u Švajcarsku gde normalno rade organizacije za pomoć pri umiranju.

Sada grupa poslanika Bundestaga želi da izmeni odredbe Građanskog zakonika tako da lekari smeju da, pod određenim uslovima, direktno pomognu pacijentima da krenu putem bez povratka:

– Želimo da omogućimo ljudima koji teško pate da dostojanstveno umru – rekao je jedan od tih poslanika i potpredsednik parlamenta Peter Hince. Ova vrsta eutanazije bi prema novom predlogu ostala u isključivoj nadležnosti lekara i organizacije za pomoć pri umiranju bi bile zabranjene. Nemačka lekarska komora je već prenela da se protivi tom projektu a sindikat lekara – da pacijenti obično ne žele da umru ako im se objasni kako je moguće umanjiti njihove bolove.

– Dati smrti ono mesto koje joj pripada, jer bez nje nema života; vratiti smrt u svakodnevicu umesto da predstavlja tabu – to zahteva hrabrost, snagu i političku volju da se investira u pomoć pri umiranju. Tako se to radi i u palijativnoj medicini. Poslanici Bundestaga su sa svojim predlogom na pravom putu – piše list Tiringiše landescajtung (Vajmar), a ovaj i druge komentare prenosi DW na srpskom.