Početna Magazin Godine Društvo Nemačka izglasala reforme zdravstvene nege starih vredne 1,2 milijarde evra

Nemačka izglasala reforme zdravstvene nege starih vredne 1,2 milijarde evra

Nemačkoj će do 2050. godine biti potrebno novih 500.000 radnih mesta u oblasti brige o starima, a novi zakon predviđa početnih 20.000 novih zaposlenih u ovoj industriji…

U nemačkom Bundestagu prošla je reforma nege starih uprkos protivljenju opozicije koja se pribojava da bi ovo moglo uticati na državne finansije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Briga o starima bila je najnovije poprište bitke između velike koalicije kancelarke Angele Merkel (CDU i SPD – demohrišćanske stranke i socijal-demokrata), i opocije koju čini levica i Zelena partija.

Reforma će koštati državu dodatno 1,2 milijarde evra, a opozicija je isticala da je ovako planirana pomoć previše „razvodnjena“ da bi imala pozitivnog uticaja.

Sa nadolaskom generacije bejbibumera, stručnjaci procenjuju da će broj starih kojima je potrebna nega porasti sa 5,2 miliona iz 2008. godine na 10,3 miliona do 2050. godine, i da će biti potrebno dodatnih 500.000 radnih mesta da ispune potrebe korisnika socijalnog i zdravstvenog sistema.

Sadašnji zakon računa na svega 20.000 novih radnih mesta za negovatelje starih i druga zanimanja u oblasti pomoći starima.

Opozicija kaže da vlada prosto baca novac na problem, i da ništa nije naučila iz finansijske krize koja je i dalje prisutna.

Sa druge strane, udruženja i privredne organizacije za brigu o starima brinu da ove reforme neće omogućiti dovoljan broj radnika i resursa, i da će voditi ka „jeftinoj verziji“ brige o starima.

Od januara 2015. godine u Nemačkoj će porez za zdravstveno osiguranje biti povećan sa 2,35 na 2,6 odsto za radnike koji nemaju dece, odnosno maloletnika kojima obezbeđuju zdravstveno osiguranje, piše DW.