Foto albumi

Drezdenski Most uzdisaja

Palata Tašenberg u Drezdenu, sagrađena 1708. godine, nalazi se u blizini drezdenskog zamka i palate Cvinger. Palatu je izgradio Avgust II Jaki, saksonski knez i kralj Poljske, za svoju ljubavnicu groficu Anu Konstancu fon Hojm. 

Karakteristično je to da je sa Zelenim trezorom i Drezdenskim zamkom povezana mostićem iznad ulice kako bi nesmetano mogao da obilazi svoju dragu. Most je nazvan Most uzdisaja prema svom poznatijem imenjaku iz Venecije. Sličan mostić nalazi se i na drugoj strani i spaja dvorac sa katedralom kako bi vladar mogao samostalno da odlazi na misu ne mešajući se sa svetinom.
Ipak, ljubavna priča imala je mučan kraj završen u intrigama sa drugim ljubavnicama, pitanjima katoličanstva i protenstantizma, i konačnim progonom grofice koja je 49 godina živela u zatočeništvu u zamku Stolpen.
 Palata je srušena u bombardovanju 1945. godine i obnovljena je 1995. godine u rekonstrukciji koja je koštala 128 miliona evra.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija