Evropa Foto albumi

Pivnica Gradske kuće u Pragu

Gradska kuća u Pragu (Obecní dům), na Trgu Republike (Náměstí Republiky) izgrađena je kao javna zgrada sa koncertnom dvoranom, a u njenom prizemlju i podrumu nalaze se ugostiteljski objekti. 

Na mestu kuće od 1383. do 1485. godine nalazila se kraljevska palata za kraljeve Bohemije (srednjovekovne Češke) da bi od tada bila napuštena jer su novi vladari, Habzburzi, carevali iz Beča, ili iz Hradčana.
Početkom 20. veka zdanje je srušeno i 1912. godine otvorena je nova zgrada po planu arhitekata Osvalda Polivke i Aninina Balšaneka.
Zgrada je urađena u stilu Art Novo, sa finalnom dekoracijom koja je završena između dva rata u novoj, Čehoslovačkoj državi, sa motivima preuzetim iz Češke i Slovačke narodne tradicije stilizovane u duhu vremena.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija