Početna Magazin Godine Dremka na poslu – Poželjno ali neizvodljivo (galerija fotografija)

Dremka na poslu – Poželjno ali neizvodljivo (galerija fotografija)

Dremka na poslu – Poželjno ali neizvodljivo (galerija fotografija)

Nacionalna fondacija za san (Sleep Foundation), koja postoji od 1990. godine, preporučuje dremku od 20-30 minuta za kratkoročne periode poboljšane aktivnosti, bez kontraefekata pospanosti ili grogiranosti, ili negativnog uticaja na redovno noćno spavanje. Ali, sve i da je dozvoljeno, kako zapravo spavati na poslu? Ovo su neki predlozi…

Mnoge studije poslednjih 10 godina preporučuju ovakve kratke dremke na poslu kako bi radnici ostali fokusirani, koncentrisani i produktivni. Međutim, u susretu sa realnošću lakše je reći: „odspavajte jednu partiju na poslu“, nego to i zaista učiniti.

Na tržištu su dostupni brojni proizvodi koji zaposlenima treba da pomognu u ovom „zadatku“. Čitava podindustrija proizvoda namenjenih za kraće spavanje razvila se poslednjih godina.

Novinarka Blumberga, Rebecca Greenfield, testirala je 4 možda najpoznatija proizvoda koji se reklamiraju kao pomagala za spavanje na poslu:

  1. Wrap-a-Nap („omotač za dremku“)
  2. NapAnywhere Pillow („spavajte bilo gde“)
  3. Ostrich Pillow („jastuk-školjka“)
  4. Emergency Nap Kit („pribor za hitnu dremku“).

Wrap-a-Nap (cena: 20 dolara) je zapravo traka u vidu poveza za oči sa dodatnom ispunom oko cele glave koja ujedno treba da služi i kao zaštita za uši, i kao jastuk (za oslanjanje na stolicu unazad, ili na sto – čelom). Zbog manjka podrške za vrat spavanje sa oslanjanjem unazad je teško, a i sama ispuna nije dovoljna da ublaži tvrdoću ploče stola na kojoj pokušavate da spavate.

jastuk-povez-oci-posao-spavanje-Wrap-a-Nap

NapAnywhere Pillow (cena: 60 dolara) je novija verzija jastuka oko vrata koji se već dugo koristi pri dužim putovanjima avionom ili vozom. Ovaj „jastuk“ vezuje se oko grudi, ispod pazuha, i omogućava spavanje samo na jednom „ramenu“. Ne pruža zaštitu za oči ili zaštitu od okolnih zvukova, a nema čak ni prednost jednostavnosti i fleksibilnosti koju imaju tradicionalni jastučići za putovanja.

jastuk-putovanja-nap-anywhere-pillow

Ostrich Pillow (cena: 100 dolara) je poznat dizajnerski jastuk za spavanje na radnom stolu. Osmišljen je kao jastuk u koji se gurne glava, ali i šake, sa otvorom za nos i usta. Štiti oči i uši, ali podrška na samom čelu nije posebna. Pored toga, pitanje je koliko može biti udobno spavanje ako glava ne može da „diše“. Uostalom… Šta sa frizurom?

OSTRICH-PILLOW_jastuk-skoljka-glava-kapa

Emergency Nap Kit (cena 50 dolara) zapravo je vazdušni jastuk sa ručnom pumpom za naduvavanje koji je predviđen da se stavi na pod kancelarije. Pored jastuka tu je i kombinezon koji obučete umesto prekrivača. Međutim, s obzirom da je sve od plastike, verovatno će vam biti potreban još jedan jastuk.

dremka-posao-napping-emergency-kit

Naravoučenije?

Ukoliko postoji prostorija u firmi koja se ne koristi intezivno u njoj bi se mogao smestiti mali ležaj za kratku dremku zaposlenih i policom za jastučić svakog radnika.

Firme mogu da probaju da ponude ovako nešto. Krevet se je jednostavno izbaci ako ne daje potrebne rezultate, mada, nauka kaže da je produktivniji zaposleni koji se odmori ovako 20-30 minuta, nego onaj koji se do kraja radnog vremena trudi da drži oči otvorene i da ne sklizne sa stolice.