Magazin Godine Zdravlje Život i godine

Doživeti stotu (1): Starimo, ali kako?

Dugoročne projekcije očekivane dužine života za generacije rođene od 2000. godine u Australiji, Severnoj Americi i nekim evropskim zemljama pokazuju da će polovina proslaviti svoj 100 rođendan, tvrdi se u istraživanju Starenje stanovništva: Izazovi pred nama.

Iako se trendovi razlikuju od zemlje do zemlje, prosečna starost stanovništva se takođe povećava zbog niskog nataliteta, niskog stepena imigracije, i veće dužine života.

Zato je ključno pitanje, navodi se u apstraktu: da li će produžetak životnog veka pratiti odgovarajuće zdravlje, ili ograničavanje funkcija organizma i invaliditet?

Za sada druga istraživanja ukazuju na to da se proces starenja može unaprediti i da ljudi žive duže i bez ozbiljnih zdravstvenih problema.

U narednim tekstovima ovog serijala detaljnije ćemo se pozabaviti rastom prosečnog životnog veka od sredine 19, pa sve do kraja 21. veka.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija