Početna Magazin Godine Svet Don Andrea Galo – sveštenik i levičar

Don Andrea Galo – sveštenik i levičar

Don Andrea Galo – sveštenik i levičar

Italijanski katolički sveštenik Andrea Galo (Don A. Gallo, 1928-2013), bio je osnivač i vođa zajednice Svetog Benedeta Đenovske luke. Sebe je često nazivao „trotoarskim sveštenikom“, misleći na svoje napore da pomogne siromašnima i ljudima u nevolji.

Poznat je po brojnim stavovima koji nisu uvek išli u korak sa zvaničnim stavovima crkve, a koje je iskazivao i rečju i delom. Jedna od njegovih čuvenih izjava jeste i ona da on nema četiri jevanđelja, već da godinama i godinama prati jevanđelje po De Andrei (Fabrizio Cristiano De André, pesnik, simpatizer anarhizma i pacifizma).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Otac Galo zalagao se i za legalizaciju lakih droga, pa je u svojoj 78 godini, 2006, kažnjen za konzumiranje marihuane u gradskoj većnici Đenove kada je protestvovao protiv italijanskih zakona.

Zalagao se i za prava homoseksualaca pa je čak izjavljivao i da je katoličkoj crkvi potrebno da dobije „otvoreno gej“ papu. Međunarodnu „slavu“ stekao je objavom snimka na Jutjubu na kome, nakon održane mise, poziva okupljenu pastvu u crkvi, i sa njom peva, legendarnu pesmu italijanskih partizana, i nezvaničnu himnu levičara širom sveta – Bella Ciao.