Početna Magazin Godine Domu za stare Horizonti ministarstvo zabranilo rad

Domu za stare Horizonti ministarstvo zabranilo rad

Privatnom staračkom domu „Horizonti“ u Rakovici kod Beograda, iz kojeg je nestala jedna od štićenica, Mirjana Zima, zabranjen je rad, saopštilo je danas Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
U saopštenju je navedeno da vlasnik doma nema dozvolu za rad i da nije ispunio druge zakonske uslove zbog čega mu je naloženo da u roku od sedam dana „isprazni objekat“ u kome se nalaze 34 štićenika i da o tome obavesti Ministarstvo.
Ministarstvo je najavilo i da će protiv vlasnika doma za stare „Horizonti“ podneti prekršajnu i krivičnu prijavu, kao i da će protiv zaposlenih koji su prekršili principe stručnog rada podneti prekršajne prijave.
Navodeći nedostatke u radu tog doma, Ministarstvo rada i socijalne politike je ukazalo da dosijei o korisnicima sadrže samo medicinsku dokumentaciju i da u njima nema izjave korisnika da su smešteni uz sopstveni pristanak, odnosno pristanak staratelja ako su ga imali, što je protivno zakonu. 
– Imajući u vidu da je Zakonom predviđena obaveza da se licima koja nisu sposobna da izraze svoju volju postavlja privremeni staralac u postupku smeštaja radi zaštite njihovih interesa, inspekcija je konstatovala da u slučaju štićenice Mirjane Zime to nije urađeno – saopštilo je Ministarstvo.