Magazin Godine Srbija

Domu za stare Horizonti ministarstvo zabranilo rad

Privatnom staračkom domu “Horizonti” u Rakovici kod Beograda, iz kojeg je nestala jedna od štićenica, Mirjana Zima, zabranjen je rad, saopštilo je danas Ministarstvo rada i socijalne politike Srbije.

U saopštenju je navedeno da vlasnik doma nema dozvolu za rad i da nije ispunio druge zakonske uslove zbog čega mu je naloženo da u roku od sedam dana “isprazni objekat” u kome se nalaze 34 štićenika i da o tome obavesti Ministarstvo.
Ministarstvo je najavilo i da će protiv vlasnika doma za stare “Horizonti” podneti prekršajnu i krivičnu prijavu, kao i da će protiv zaposlenih koji su prekršili principe stručnog rada podneti prekršajne prijave.
Navodeći nedostatke u radu tog doma, Ministarstvo rada i socijalne politike je ukazalo da dosijei o korisnicima sadrže samo medicinsku dokumentaciju i da u njima nema izjave korisnika da su smešteni uz sopstveni pristanak, odnosno pristanak staratelja ako su ga imali, što je protivno zakonu. 
– Imajući u vidu da je Zakonom predviđena obaveza da se licima koja nisu sposobna da izraze svoju volju postavlja privremeni staralac u postupku smeštaja radi zaštite njihovih interesa, inspekcija je konstatovala da u slučaju štićenice Mirjane Zime to nije urađeno – saopštilo je Ministarstvo.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija