Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Domovi za stare u Crnoj Gori – Razglednica sa pričama o ljudima

Domovi za stare u Crnoj Gori – Razglednica sa pričama o ljudima

Svaki peti građanin Crne Gore stariji je od 60 godina, a postoje četiri staračka doma. Prema poslednjim podacima Zavoda za statistiku, Monstat-a, ukupno ima 113.000 osoba u trećem životnom dobu.

Radio Slobodna Evropa obišao je nedavno stanare doma za stare „Relaks“ u Spužu, koji raspolaže sa oko 38 mesta za korisnike svih kategorija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Danas 91-godišnja Stana Lučić pre pet godina odlučila da je život u domu najbolje rešenje za nju, iako ima dva sina i unučad:

– Vrijeme koje je danas došlo je teško. Sin i snaha na posao, unučad kada dođu svi imaju svoju priču a ja ovdje pričam sa mojim društvom. Oni dođu, vidimo se, zdravimo se i pitamo jedni za druge a ako mi nešto treba oni mi donesu. Meni ništa ne treba jer imam sve. Svima bih poručila da je bolje ovdje nego kući kao stara osoba.

– Ja sam u životu prošla fino, radila sam u Sarajevu u fabrici obuće Bata i kada sam se udala nijesam radila jer mi muž nije dao. On je radio i živjeli smo jako lijepo. On je poodavno umro. Meni je ovdje lijepo dok god mogu da se krećem i volim druženje.

– Ne igram društvene igre i to nijesam nikad radila. Plela sam, vezla i to mi je bio posao nakon obaveza u kući. Sada sa rukama to više ne mogu ali mogu da čitam. Ovdje imaju biblioteku. Evo imam jednu knjigu sada koju su mi donijele neke mlade gošće, nek fine đevojke. Ovdje svako dobija vrata otvorena. Šteta je što Podgorica nema dom za stare jer tamo ima dosta starih koji nemaju nikoga pa da se i o njima neko pobrine. Ipak smo mi svi građani ove države, zar ne? – pita Stana.

Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!
Pregledajte na Penzinu ponudu domova za stare u Srbiji!

78-godišnja Mileva iz Doljana je u domu više od godinu dana. Zadovoljna je pažnjom osoblja, medicinskom negom i društvom u domu. Ona ima dva bratanca koji su želeli da se brinu o tetki ali se Mileva, nakon smrti supruga kada je ostala sama, odlučila je da u domu potrazi društvo za sebe:

– Jedino mi nedostaje snaga u rukama da bih mogla nešto da radim, recimo oko cvijeća. Ja sam navikla da radim. Ovdje gledam i slušam televiziju. Nedostaje mi snaga, mladost… Ta tradicionalna priča kako je odlazak u dom nešto najstrašnije za stare je potpuna glupost jer ovo je prava briga o starima. Ko bi se kući brinuo o meni 24 sata kao što se brinu ovdje. To je nemoguće.

Milevine prijateljice i rođaci su je zvali da bude kod njih, ali ih Mileva samo poseti na jedan dan i, kaže, spava uvek u svom krevetu u domu:

– Džaba meni što me oni vole jer je takvo vrijeme, trka je za životom i nije kao nekada kada se u zajednici živjelo na selu i kada se o staroj osobi brinuo svaki član familije. To je bilo drugo vrijeme, danas je ovo 21. vijek – kaže Mileva za Radio Slobodna Evropa.