Magazin Godine Srbija

Dokažite da ste siromašni – platite 2.000 dinara

Duga i skupa procedura do sticanja skromne novčane pomoći – Cena siromaštva u Srbiji nije mala jer građani, da bi dokazali da spadaju u sve veću kategoriju socijalno ugroženih i nezaposlenih, za to moraju da izdvoje i do 2.000 dinara, piše Blic.

Da je to tačno uverila se Jasmina Novović iz Beograda, koja je da bi dobila blizu 8.000 dinara mesečne socijalne pomoći, morala da plati razna uverenja i izdvoji više od 2.000 dinara.

– Morala sam da platim taksu za izdavanje uverenja o stečenoj školskoj spremi, uverenje o prebivalištu, a da ne govorim o brojnim papirima i kopijama koje moraju da se plate. Sve u svemu, ja sam izdvojila više od 2.000 dinara da bih se prijavila da sam nezaposlena i da bih dobila mesečnu socijalnu pomoć od 7.900 dinara. Objašnjeno mi je da se prvi put prijavljujem i da to mora da se plati – kaže Novovićeva.

I iz Ministarstva rada i zapošljavanje kažu da procedura jeste složena, budući da je članom 112 Zakona o socijalnoj zaštiti propisano da se sredstva za pokriće troškova postupka za ostvarivanje prava iz ovog zakona, o čijem se obezbeđenju stara Republika, obezbeđuju u budžetu Srbije – rečeno je u PR službi tog ministarstva.

MUP: Korisnici socijalne pomoći plaćaju samo prvu prijavu

Iz MUP-a nismo uspeli da dobijemo zvanično obrazloženje zašto se naplaćuje uverenje o prebivalištu budućim korisnicima socijalne pomoći. Nezvanično nam je rečeno da bez pismenih dokaza iz nadležnog centara za socijalni rad da se radi o socijalno ugroženoj kategoriji taksa mora da se plati, odnosno problem postoji kod onih koji se prvi put javljaju da ostvare ovo pravo.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija