Početna Magazin Godine Dokažite da ste siromašni – platite 2.000 dinara

Dokažite da ste siromašni – platite 2.000 dinara

Dokažite da ste siromašni – platite 2.000 dinara

Duga i skupa procedura do sticanja skromne novčane pomoći – Cena siromaštva u Srbiji nije mala jer građani, da bi dokazali da spadaju u sve veću kategoriju socijalno ugroženih i nezaposlenih, za to moraju da izdvoje i do 2.000 dinara, piše Blic.

Da je to tačno uverila se Jasmina Novović iz Beograda, koja je da bi dobila blizu 8.000 dinara mesečne socijalne pomoći, morala da plati razna uverenja i izdvoji više od 2.000 dinara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Morala sam da platim taksu za izdavanje uverenja o stečenoj školskoj spremi, uverenje o prebivalištu, a da ne govorim o brojnim papirima i kopijama koje moraju da se plate. Sve u svemu, ja sam izdvojila više od 2.000 dinara da bih se prijavila da sam nezaposlena i da bih dobila mesečnu socijalnu pomoć od 7.900 dinara. Objašnjeno mi je da se prvi put prijavljujem i da to mora da se plati – kaže Novovićeva.

I iz Ministarstva rada i zapošljavanje kažu da procedura jeste složena, budući da je članom 112 Zakona o socijalnoj zaštiti propisano da se sredstva za pokriće troškova postupka za ostvarivanje prava iz ovog zakona, o čijem se obezbeđenju stara Republika, obezbeđuju u budžetu Srbije – rečeno je u PR službi tog ministarstva.

MUP: Korisnici socijalne pomoći plaćaju samo prvu prijavu

Iz MUP-a nismo uspeli da dobijemo zvanično obrazloženje zašto se naplaćuje uverenje o prebivalištu budućim korisnicima socijalne pomoći. Nezvanično nam je rečeno da bez pismenih dokaza iz nadležnog centara za socijalni rad da se radi o socijalno ugroženoj kategoriji taksa mora da se plati, odnosno problem postoji kod onih koji se prvi put javljaju da ostvare ovo pravo.