Dobitnici nacionalne penzije 2023.

Poznati su dobitnici nacionalne penzije u kulturi 2023. godine, tačnije dobitnici priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografijarawpixel.com

Odluka za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina usvojena je na sednici Vlade Srbije 2. marta 2023. godine. Odluka o dodeli nacionalnih priznanja doneta je na predlog Komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina. Kako je saopštilo Ministarstvo kulture, ova odluka je doneta na osnovu predloga reprezentativnih udruženja u kulturi i nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina dobili su umetnici: pesnik za decu Momčilo Odalović, književni prevodilac Arpad Vicko, kompozitor Vladimir Tošić, muzičar Živorad Jelić, pijanista Nikola Rackov, slikar Milan Blanuša, umetnička fotografkinja Goranka Matić, filmski snimatelj i direktor fotografije Radoslav Vladić, glumac Radoš Bajić, umetnica lutkarstva Irena Tot, primabalerina Duška Dragičević, arhitekta Svetislav Ličina, režiser kulturnih manifestacija, dramski pisac, izdavač i književnik Živorad Ajdačić, dirigent Dejan Savić, stručnjak u kulturi Dragan Drašković, vokalni izvođač i pedagog, kompozitorka, aranžerka i muzička urednica Biljana Arsić Krstić, filmolog Miroljub Vučković, trubač Boban Marković, režiser kulturnih programa Dragomir Zupanc i režiser Ljuboslav Majera.

Priznanje su dobili i glumac Aleksandar Berček, književnik i književni prevodilac Darko Tanasković, glumac Slavko Štimac i stručnjak u kulturi Aleksandra Ninković Tašić. Oni su ovo priznanje dobili rešenjem o dodatnoj dodeli priznanja za vrhunski doprinos kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina.

O nacionalnim penzijama u kulturi

Nazivamo ih „nacionalne penzije“ i ponekad preciziramo: „za kulturu“. Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj, donosno kulturi nacionalnih manjina može da se dobije tek nakon ostvarenih uslova za odlazak u penziju. Ono, međutim, nije penzija a nije ni socijalna kategorija. Šta je tačno tzv. „nacionalna penzija„, koji su kriterijumi za ostvarivanje prava na nju i koliko u novcu iznosi ovo priznanje? Pročitajte u članku: Nacionalna penzija za kulturu – Novi kriterijumi i iznos

***

Udruženje dramskih umetnika Srbije i Savez dramskih umetnika Vojvodine, dva reprezentativna udruženja, predložila su ove godine tri svoja člana. To su Irena Tot, kao i dvoje pisaca i reditelja – Vida Ognjenović i Siniša Kovačević. Ovo dvoje potonjih nisu dobili priznanje iliti nacionalnu penziju.

„Komisija očigledno smatra da ja nisam dovoljno doprinela kulturi ove zemlje“, rekla je Vida Ognjenović za portal Nova. Nada se, kaže, da ta odluka nema veze sa politikom.

„To ne bi trebalo da bude stvar politike“, napomenula je Vida Ognjenović.