Početna Magazin Godine Društvo Dimitrije Vojnov: Srbija je zemlja starih i nezaposlenih ljudi

Dimitrije Vojnov: Srbija je zemlja starih i nezaposlenih ljudi

Citat iz naslova izdvojen je iz intervjua Dimitrija Vojnova, filmskog kritičara i scenariste mlađe generacije, datog za Večernje Novosti.

Vojnov govori o stanju u srpskoj kulturi, i podvlači da su novine i televizija jedini sadržaj znatnog dela stanovništva, a kao glavni razlog za to izdvaja prosečnu starost i nezaposlenost: 
– Otud je ulazak tržišnih principa u medije poguban za nas jer novine i televizija igraju neprirodno veliku ulogu u našem društvu. Sadržaji koji se nude građanima jesu derivati zapadnih formata, ali su kod nas premešteni u potpuno pogrešan kontekst. Dok tamo tabloidi i rijaliti emisije služe za odmor radnika, i bazirani su na nečemu što u sebi nosi primese pornografije, kod nas je to velikom delu građana domininatna slika sveta.

– Paradoksalno, kulturrasistička javnost napada turske serije, a ja smatram da su one upravo nešto najkvalitetnije među onim što na našim televizijama postiže velike rejtinge. Postoje i znaci da opšta gledanost televizije opada, čak i ispod pedeset procenata. Dakle, građani žele nešto drugo ali nema ko da im ponudi – zaljučuje Dimitrije Vojnov u odličnom intervjuu Večernjim Novostima.