Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Digitalna demencija – uticaj interneta na mlade

Nemački neurolog Manfred Špicer objavio je knjigu “Digitalna demencija” u kojoj zastupa tezu da se mozak kod mladih nedovoljno razvija korišćenjem računara i interneta, prenosi Dojče Vele.

“Niko ne želi u srednji vek, ali možemo da govorimo o propratnim efektima i rizicima. Mozak raste sa zadacima i ako, na primer, uvek vozite sa navigacijom, kroz neko vreme imaćete problema da se orijentišete bez uređaja i da se odvezete do nekog cilja. Naime, mozak se sve manje restrukturiše i, dugoročno gledano, to dovodi do opadanja sposobnosti”, objašnjava Špicer.
Špicer je istraživanjem došao do zaključka da je telesni aspekat važan deo učenja, na primer, pisanje olovkom na papiru. Dokazano je da zbog nasilnih igrica gubi odbojnost prema nasilju i da se čak lakše čini nasilje.

“Ako đacima u prvom, drugom i trećem razredu poklonite konzolu za igrice dokazano je da njihove ocene postaju lošije, i uopšte, oni imaju sve više problema u školi. Sve ostalo su samo parole u interesu tržišta”, kaže naučnik. 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija