Početna Magazin Godine Svet Demografski jaz između Istočne i Zapadne Evrope sve veći

Demografski jaz između Istočne i Zapadne Evrope sve veći

Demografski jaz između Istočne i Zapadne Evrope sve veći

Sve je veća razlika između broja stanovnika u Istočnoj i Zapadnoj Evropi, a sve veći problem predstavlja i struktura stanovništva koje stari.

Nakon pada Gvozdene zavese, u Evropi se otvorio demografski jaz. Migracije stoje iza smanjenja broja stanovnika u mnogim istočnoevropskim zemljama, zaključak je izveštaja koji je objavljen juna 2018. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Dok je broj stanovnika porastao za 12 odsto u periodu od 1990. do 2017. godine u 15 najstarijih država članica Evropske unije – dakle, u bogatim zapadnim zemljama – u 13 novijih, siromašnijih zemalja, broj stanovnika se smanjio za sedam procenata.

„Mada se stope fertiliteta u Istočnoj Evropi više ne razlikuju od onih na Zapadu, kretanje stanovništva dovelo je do podele evropskog kontinenta na dva dela“, kaže Tomas Sobotka sa Austrijske akademije nauka koji je predvodio ovo istraživanje.

Skoro sve bivše istočnoevropske, kao i zemlje koje ne pripadaju Evropskoj uniji zabeležile su negativni prirodni priraštaj, tj. broj umrlih i odseljenih veći je od broja rođenih i doseljenih, tokom navedenog perioda od 27 godina.

Neto stopa migracije zaslužna je za najveći deo smanjenja broja stanovnika. Broj stanovnika se smanjio za 27 procenata u Letoniji, 23 odsto u Litvaniji, 22 odsto u Bosni i Hercegovini, 19 odsto u Bugarskoj, 15 procenata u Rumuniji i 13 odsto u Hrvatskoj.

Nasuprot tome, većina zapadnoevropskih zemalja zabeležila je pozitivan prirodni priraštaj i veliki priliv doseljenika.

Problem starenja stanovništva

Samo u Republici Irskoj, čije stanovništvo je poraslo za rekordnih 36 procenata, i u Francuskoj, gde je poraslo za 18 odsto, veći broj rođenih u odnosu na broj umrlih zaslužan je za rast broja stanovnika više nego doseljavanje.

Situacija u Nemačkoj takođe prkosi opštem pravcu razvoja. U ovoj zemlji, naime, broj stanovnika je porastao za samo četiri odsto od 1990. godine. Iako je prirodni priraštaj u ovoj zemlji negativan, neto stopa migracije daleko je ispod proseka drugih zemalja uprkos kontroverznom dolasku više od milion tražilaca azila od 2015. godine.

Rastu stanovništva Ujedinjenog Kraljevstva od 15 odsto podjednako su doprineli i imigracija i prirodno povećanje.

Neto stiopa migracije u Rusiji pomogla je da se rast priraštaja smanji za deset odsto.

Evropa je zabeležila rast broja stanovnika za osam procenata, to jest za više od 510 miliona ljudi. Međutim, budući da je svega 246 miliona osoba u godinama kada ljudi obično privređuju, ovaj broj bi mogao da „stagnira ili čak da opadne u narednih nekoliko godina“, navodi se u izveštaju.

Starenje stanovništva brine vlade država, budući da će zbog ovog demografskog problema biti sve manje osoba koje uplaćuju doprinose i koje će moći da izdržavaju sve veći broj penzionera.

Izvor: France 24
Prevod i prilagođavanje: Penzin.rs
Fotografija: Neil Moralee, They will let anybody in here these days