Početna Magazin Godine Crveni krst Holandije proširuje pomoć starima

Crveni krst Holandije proširuje pomoć starima

Holandski Crveni krst želi da proširi negu za stare nakon istraživanja koje baca novo svetlo na stanje zdravstvene nege u toj zemlji.

Istraživanje je pokazalo da je 12 odsto starih Holanđana koji primaju negu ponekad ostavljeno da leži samo u svom domu nakon nesreće kod kuće. Crveni krst zato ove nedelje započinje kampanju da sakupi novac za poboljšanje nege.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tokom poslednjih šest godina, procenat starijih od 65 godina koji su umrli nakon povreda porastao je za 37 odsto. Prema Centralnom zavodu za statistiku najčešće smrtno stradaju stariji od 80 godina. Samo u 2012. godini 2.100 ljudi starijih od 80 godina umrlo je zbog posledica pada.

Crveni krst namerava da se bori protiv ovog problema tako što će prošiti svoje prisustvo i olakšati kontakt.
Ideja je da se napravi mreža kroz koju će stariji građani koji se prijave za pomoć, biti pozivani svakog jutra. Nakon toga, njihov je zadatak da pozovu sledećeg sa liste, i tako redom dok se krug ne zatvori. Ako se neki od članova mreže ne javlja, centrala mu upućuje direktan poziv.

Na taj način, jedan krug kontakata nikada ne ostaje bez pomoći duže od 24 sata – objašnjavaju u Crvenom krstu. Ova organizacija u Holandiji nudi i radionice za ranjive penzionere kako bi podigla svest o rizicima u kući i van kuće, i predupredila hitne slučajeve, piše Netherland Times