Foto albumi Severna Amerika

Crkva Spasitelja, Toronto

Anglikanska Crkva Spasitelja (Church of the Redeemer) u Torontu, kao i mnoge druge, krajem XX veka suočila se sa činjenicom da izuzetno mali broj ljudi dolazi na službu.

Zbog ozbiljnih finansijskih teškoća, preuzela ih je Anglikanska dijaceza Toronta. Zemljište crkve prodato je preduzimačima koji su tik uz nju sagradili veliki poslovno-tržni centar.

Sa novcem koji je dobila, crkva je ponovo postala solventna i povratila je svoju nezavisnost. Rekonstruisana je i dograđene su pomoćne prostorije. Čak i u kanadskom okruženju, pogled na dva, po svemu sasvim različita zdanja – crkvu i centar iza nje, deluje neobično, ali ne i odbojno. Naprotiv, Crkva Spasitelja privlači sve veći broj vernika.

Ona je, početkom XXI veka, obnovila sebe i suštinski. Poznata je po tome što obično ispred nje stoji natpis sa citatima koji su neretko političke, levo orijentisane, prirode. Takođe se može videti i trougao u bojama duge – znak da prihvata istopolne brakove. U crkvi se mogu dobiti aparati za osobe koje slabije čuju.

Kanada nema problema sa spajanjem starog i novog. Prihvatajući novo, staro preživljava.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija